Je li mudra odluka odgoditi školu djetetu prvašiću?

Je li mudra odluka odgoditi školu djetetu prvašiću?

Je li mudra odluka odgoditi školu djetetu prvašiću?
Je li mudra odluka odgoditi školu djetetu prvašiću?

Trebam li prestati dojiti dijete s tri godine? Trebaju li djeca spavati u krevetiću ili s roditeljima na krevetu? Trebam li ga pustiti da plače ili mu ugoditi? Sve su ovo nedoumice koje konstantno muče roditelje tijekom rane faze djetinjstva. Pri kraju vrtića postavlja se još jedno pitanje. Je li dijete spremno za krenuti u školu ili odgoditi školu na godinu dana?!

Ni jedno od ovih pitanja nema definitivan odgovor. Međutim, roditeljima koji se dvoume oko odgode upisa u školu može pomoći studija koja je pokazala kako kasnije kretanje u školu ima velike prednosti koje će dijete pratiti cijeli život. Istraživanje koje je proučavalo i analiziralo živote 1007 odraslih osoba dobi između 24 i 60 godina, otkrilo je kako su oni koji su krenuli kasnije u školu u odnosu na vršnjake mnogo samopouzdaniji, kompetitivniji i prilagodljiviji od onih koji su krenuli ranije.

“Naša istraživanja pokazuju kako dob u kojoj su djeca krenula u školu u velikoj mjeri utječu na osobnost i kreiraju velike procjepe između pojedinaca koji su krenuli u školu među najmlađima u razredu i onima koji su bili među najstarijima.” izjavio je Lionel Page znanstvenik sa University of Technology iz Sydneya koji je provodio ovo istraživanje.

Dalje, još jedno istraživanje je pokazalo kako djeca koja kreću u školu među mlađima najčešće imaju velikih poteškoća. Ako su mlađa godinu dana od svojih kolega iz vrtića manje su zreli, imaju više energije i manje su sposobni obratiti pažnju na ono što im se govori.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Harvard, kaže kako djeca koja kreću kao najmlađa u školu imaju za oko 34 % veće rizike da će razviti ADHD nego stariji razredni kolege.

“Razlika između 6-godišnjaka i 7- godišnjaka je jako velika i izražena” kaže autor studije koja je uključivlaa preko 400 tisuća osnovnoškolaca. Ono što je sasvim normalno za šestogodišnjaka je jako nezrelo za sedmogodišnjaka.

Postoji još nekoliko istraživanja koja sugeriraju kako je i emotivno štetno poslati dijete ranije u školu, a istraživanja Sveučilišta u Torontu, Northwesternu i Florida ukazala su kako najmlađa djeca u razredu u prosjeku imaju i najlošije ocjene, manje šanse da će jednom u budućnosti upisati fakultet, pa čak će  i biti sklonija neprilagođenom ponašanju kasnije u životu.

Jedno Dansko istraživanje također je pokazalo kako djeca koja su odgodila školu, u školi su pokazivali značajno bolju koncentraciju i samokontrolu, a čak su i pokazala kako djeca koja su kasnije krenula u školu, s 11 godina imaju za 73 posto manje rizike razvoja hiperaktivnosti.

Također, istraživanja provedena u Velikoj Britaniji, koja nisu uzimala u obzir razlike dobi djece u istom razredu, nego općenito ranije kretanje u školu pokazala su kako djeca koja kreću ranije u školu zapravo nemaju trajnih prednosti te da nedostaci ranijeg kretanja u školu daleko nadmašuju privremene prednosti poput ranijeg usvajanja bogatijeg vokabulara koje se tijekom kasnijeg obrazovanja neutraliziranju.

Izvori:

The benefits of starting school early

Starting school and the impact of age

School Starting Age and Cognitive Development

 

Objavljeno
Kategorizirano kao Odgoj

Ostavite komentar

*