25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ljutnja, osjetljivost i agresija kod djece

Ljutnja, osjetljivost i agresija kod djece

Mnogi roditelji bespomoćno promatraju svoju djecu kada imaju ispade ljutnje i bijesa, pitajući se hoće li takvo izražavanje emocija prestati samo od sebe ili postoje neke taktike koje mogu pomoći djetetu da se nauči bolje nositi s ljutnjom.

Mnogi roditelji su i čuli za pojam tantruma, ali nisu sigurni u kojoj mjeri i koliko učestalo su takvi ispadi normalni.

Za djecu mlađu od 4 godine nije neuobičajeno vidjeti i do 5-8 tantruma, pa čak i ako traju do 10 minuta. Međutim, kod djece koja su starija, takvo ponašanje će predstavljati problem u komunikaciji s vršnjacima, ali i obrazovnim djelatnicima u školi pa se roditelji trebaju potruditi pomoći djetetu da nauči savladati emocije ljutnje na prihvatljiviji način.

– Razumijevanje okidača –

Možda ćete primijetiti da najviše ispada dijete ima popodne kada je već umorno i pospano.

Možda će se ispadi pojaviti kada je dijete gladno.

Možda je okidač za ispade ljutnje frustracija oko nemogućnosti obavljanja nekog zadatka.

Kada osvijestite okidače ključ bi bio potruditi se da ih eliminirate pa da dijete ne čeka obrok, raspitate se koliko je taj dan pojelo u vrtiću ili školi. Uputite dijete na popodnevni odmor ili san ili mu pomognete oko obavljanja zadatka s kojim se teško nosi. Na taj način ćete značajno smanjiti

– Naučite ga razliku osjećaja i ponašanja –

Objasnite djetetu kako i vi vidite da se osjeća frustrirano ili ljuto, ali da nije zbog toga u redu vrištati, bacati (se), uništavati igračke. Objasnite djetetu kako takve osjećaje treba izražavati koristeći riječi, a ne agresivno ponašanje.

– Primjerom djetetu pokažite kako se nositi s ljutnjom –

Kada ste ljuti objasnite djetetu da ste i vi ljuti, ali da birate opciju reagiranja na pozitivan način. Djeca najbolje uče iz vaših primjera, a još bolje će upijati pozitivne primjere ako razgovarate s njima tijekom procesa obrađivanja emocija.

– Čitajte zajedno knjige –

Čitajte zajedno knjige u kojima se govori o osjećajima a posebno o ljutnji, frustracijama, odbijanju, tuzi i sličnima.

Kako se nositi s ljutnjom? Test i najbolji savjeti [ SELFHELP ]