29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

S koliko godina je dijete prestaro za kolica?

S koliko godina je dijete prestaro za kolica?

 

Dječja kolica dakako da imaju svojih mana, ponekad su preteška, teško idu uz stube i sl, ali na stranu svi nedostaci, kolica olakšavaju kretanje majkama s djecom i neizostavan su dio dječje opreme.

Ipak, ponekad su roditelji toliko oduševljeni praktičnošću kolica da vjerojatno i ne primjećuju poglede prolaznika koji govore „Zbog čega gura tako veliko dijete u kolicima?!“. Naravno nećete se odreći kolica zbog tuđeg mišljenja, ali ako je dijete već preveliko za kolica gurajući ga neprestano umjesto da samo hoda štetite njegovim budućem zdravlju i sprječavate normalan razvoj motoričkih sposobnosti.

U uputama za uporabu ćete pročitati kako većina dječjih kolica podnosi težinu do 25 kg, ali to je maksimalno opterećenje, a ne težina do koje biste trebali dijete gurati u kolicima, jer tu težinu imaju djeca pri polasku u prvi razred osnovne škole.

Kolica bi trebali prestati koristiti kada dijete navrši dvije godine. Eventualno možete produžiti ako dijete nije motorički spremno ili odbija hodanje. Sve ovisi o volji djeteta za hodanjem. Neka će sama početi odbijati vožnju u kolicima, ipak, ako im se sviđa udobnost kolica sama djetetova volja nije pouzdan čimbenik.

Djeci je potrebno kretanje i radije ih primite za ruku i usporite. Tri godine uzmite kao krajnji rok za vožnju u kolicima, a tada dijete naviknite na samostalan hod ili kolica zamijenite guralicom (autićem, triciklom ili motociklom na guranje).