18. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kvarenje vida kod djece u pandemiji

Zbog povećanog boravka u stanovima i kućama od početka pandemije koronavirusa kod mnogobrojne djece zamijećeno je povećanje dioptrije i pogoršanje vida...

Kvarenje vida kod djece u pandemiji

Kvarenje vida kod djece u pandemiji

 

Zbog povećanog boravka u stanovima i kućama od početka pandemije koronavirusa kod mnogobrojne djece zamijećeno je povećanje dioptrije i pogoršanje vida.

Premalo boravka na otvorenom i gledanja u daljinu, a previše ekrana čini da se dječji pogled vrlo rijetko fokusira na udaljene objekte. Nedavna istraživanja provedena u Nizozemskoj pokazala su kako se dioptrija kod djece dramatično pogoršava.

Rizici razvoja kratkovidnosti kod djece smanjuju se gledanjem u daljinu i prirodnom dnevnom svjetlošću. Zbog toga je ključno da bez obzira na vlastitu preopterećenost i preopterećenost djece obvezama u zatvorenom prostoru djeci osigurati boravak na otvorenom.

Važno je manju djecu podsjetiti da gledaju u daljinu. Pronađite zanimljive igre gdje ćete im pokazivati nešto u daljini. Čak i kad ste kod kuće, trebali bi ih na svakih dvadesetak minuta do pola sata odvesti do prozora kako bi bar kratko gledali u daljinu. Mnogi spominju pravilo 20-20, koje kaže da svakih 20 minuta bilo što da radite u zatvorenom trebate napraviti pauzu i gledati 20 sekundi kroz prozor u daljinu. A ovo je posebno važno za djecu.

Vezano:

Prirodni načini za poboljšanje i vraćanje vida