29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kako izbjeći napad psa

U zadnje vrijeme smo čitali u novinama o napadima pasa čak i na djecu, što je ostavilo teške posljedice na njih...

Kako izbjeći napad psa

 

U zadnje vrijeme smo čitali u novinama o napadima pasa čak i na djecu, što je ostavilo teške posljedice na njih. U pravilu radi se o psima koji su ranije bili mirni i to im je prvi „incident“.

Djeca često ne znaju kako se treba ponašati u blizini psa, te ih preplaše, nakon čega oni postaju agresivni. S druge strane stariji ljudi su također često žrtve napada jer su sporiji i slabije reagiraju od mlađih odraslih osoba.

Za Hrvatsku statistike ne postoje, ali npr. u SAD-uoko 4,7 milijuna osoba godišnje bude žrtva ugriza psa, a od toga oko 20 posto potraži liječničku pomoć, od čega polovica ima teže ozljede.

Ovi podaci ne sugeriraju kako su svi psi agresivni, nego da je u odnošenju prema psima potreban oprez.

Kako izbjeći napad psa?

– Nemojte pse gledati u ravno u oči. Takav pogled oni doživljavaju provokativnim.

– Nemojte bježati od psa. To ih može potaknuti da vas „love“.

– Nemojte se približavati psu kojeg ne poznajete, posebno ako je iza ograde ili u parkiranom automobilu, bez obzira što su vaše namjere prijateljske.

– Ako nepoznat pas priđe vama, ostanite mirni. U većini slučajeva pas će vas ponjušiti i otići.

– Nikad ne gnjavite psa dok jede ili spava. Također, držite se podalje od kujice s mladunčadi.

– Ako vas uplaši pas ne vičite. Odgovorite mirno. Zapovjednim glasom recite psu da ode. Pokušajte ostati mirni dok ne ode ili se povlačite lagano.

– Ako vas pas svejedno napadne, dajte mu neki objekt koji može gristi poput jakne ili torbe. Ako vas je pas srušio legnite se na stomak, rukama zaštitite glavu i lice, skupite se maksimalno i ostanite mirni.

Nakon napada trebali biste se obratiti liječniku, a posebno ako vas ugrize za ruku, stopalo ili glavu, ugriz je dubok, patite od bilo kakvog stanja koje bi otežalo borbu s infekcijama, postoje znakovi infekcije rane, krvarite i nakon 15 minuta.

Pravila kod izvođenja psa u šetnju