Kada je prekasno za dijete

      Nema komentara na Kada je prekasno za dijete

Oglas

Kada je prekasno za dijete

Sve više i više žena odgađa roditeljstvo, neke vjerujući da mogu isplanirati rađanje djeteta jednako svoju karijeru, a neke jednostavno iz razloga što nisu uspjele pronaći partnera s kojim bi htjele imati dijete. I dok je sve veći trend kod žena «imati sve»  zna se dogoditi da je jednostavno prekasno za dijete.

Svaka peta žena neće roditi, ili svojim izborom ili zbog zdravstvenih problema, a taj se broj svakodnevno povećava.

Slike Madonne  koja je zatrudnjela u 40-toj možda izgledaju optimistično, ali nisu reprezentativni uzorak. Pola trudnoća kod žena iznad 40-te završava neuspjehom.

Ipak, žene se prečesto opterećuje «biološkim satom». Često u medijima čitamo ovakve tekstove: «Plodnost žene se smanjuje iz godine u godinu što pokazuju najnovija istraživanja. Žene s 24 godine žele li zatrudnjeti prirodnim putem u prosjeku «rade na djetetu» 6 mjeseci, dok s godinama šanse se smanjuju za  dva posto godišnje».

Naravno kada pročitaju takvu statistiku, žene hvata panika, a da uopće ne znaju što to u praksi znači. Kada biste preveli statistiku otkrili biste ovo,  žene ispod 24 godine «rade na djetetu» u prosjeku 6 mjeseci, žene s 30, 7 mjeseci, a one s 44 godine 9 mjeseci. Jako značajna razlika!

Naravno biološki sat postoji, ali on je individualan i ne otkucava tako brzo kako nam se čini. Nedavno smo čitali o mami koja je svoje dijete rodila sa 60, što je naravno optimističan podatak.

Međutim, često problem nemogućnosti rađanja djece nije u biološkom satu, nego u činjenici da ljudi s godinama češće obolijevaju, te će se žena do 35. godine vjerojatno suočiti s nekim zdravstvenim problemom vezanim uz reproduktivne organe, što će smanjiti šanse za rađanje.  Ali bez sumnje, ne radi se samo o ženama, muškarci, na isti način ugrožavaju svoje šanse za očinstvo. Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je gotovo svaki muškarac iznad 40-te bio jednom u životu pod utjecajem nekog faktora koji smanjuje mogućnosti imanja djece, poput debljine, neaktivnosti ili neke bolesti. Zbog toga biste planirate li kasnije roditi trebali iznimno voditi računa o svome reproduktivnom zdravlju.

Kada je prekasno za dijete

Odgovori

*