29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Porast broja nasilnih djevojčica

Djevojčice uglavnom nadmašuju dječake u školi, ali sada njihova nadmoć ide u poprilično zabrinjavajućem...

Porast broja nasilnih djevojčica

Djevojčice uglavnom nadmašuju dječake u školi, ali sada njihova nadmoć ide u poprilično zabrinjavajućem smjeru.

Prema novijim istraživanjima provedenim u Velikoj Britaniji djevojčice su postale nepristojnije, agresivnije i nasilnije od dječaka. I dok oni i dalje koriste isključivo fizičku snagu, osim fizičke, djevojčice se koriste i psihološkim elementima kako bi dominirale žrtvama.

Međutim, ovakvo ponašanje u djetinjstvu se ne može zanemariti i okarakterizirati tek kao dječju igru, jer, tvrde znanstvenici, takvo ponašanje u ranoj dobi dovodi do kasnijih problema u međuljudskim odnosima.  Zočesta djevojčica će teško izgraditi normalan odnos s partnerom, prezaštitnički će se ponašati prema svojoj djeci, te će vjerojatno nastaviti pronalaziti žrtve na radnom mjestu.

Dječji psiholog Dr. Valerie  Besag, tvrdi kako se u osnovi sve svodi na ljubomoru. «Zločesto ponašanje prema drugima je jače izraženo kod djevojčica, nego kod dječaka, zbog toga što je više osobno, psihološko i emotivno destruktivno. To je, naravno, kad žrtava takvog ponašanja teže izliječiti nego fizičke ozljede koje nastaju prilikom svađi dječaka», naglašava Dr. Besag.

Otkrila je da djevojčice vrlo rijeko upotrebljavaju fizičko nasilje, ali mogu odabranu žrtvu psihički uništiti, te će se ona povući u izolaciju, što će i kod nje ostaviti posljedice u kasnijim životnim razdobljima.  Dječacima je cilj pokazati pred drugima svoju dominaciju, za razliku od njih djevojčice žele manipulirati.

A da se ne radi o beznačajnim dječjim igricama pokazuje činjenica  da samo u Velikoj Britaniji 16 osoba, žrtava zlostavljanja u školskim klupama godišnje počini samoubojstvo.  Takvi porazni podaci govore da i manipulatorice, ali i žrtve iz školskih klupa nose teške posljedice kroz kasniji život.

Kod nas nažalost, ne postoje istraživanja koja bi upozorila na učestalost i intenzivnost takvih pojava, ali budući da po mnogim stvarima nismo daleko od zapada trebalo bi u svakom slučaju dodatnu pozornost obratiti na odgoj djece i što više vremena posvetiti kvalitetnom razgovoru s njima.