Zbog čega djeca strahuju

      Nema komentara na Zbog čega djeca strahuju

Oglas

Zbog čega djeca strahuju

Nedavno istraživanje pokazalo je kako već osmogodišnja djeca brinu za današnji svijet, a desetogodišnjaci strahuju od financijskog sloma. Možda vam se ne čini tako, ali roditelji često svoju anksioznost prenose na djecu i na taj način im kradu osnovu djetinjstva- bezbrižnost.

Kod roditeljstva trebalo bi pronaći ravnotežu, dopustiti djetetu da ostane u doticaju sa stvarnim svijetom, a ne uzrokovati napetost ili zabrinutost oko pojedinih događaja.

Posebno ukoliko je vaše dijete osjetljivo, potrudite se kreirati mu mirno, toplo i konzistentno okruženje. Pred djetetom pokažite hrabrost, čak i kada je ne osjećate. Ako se bojite psa, pred djetetom ostanite mirni kada ga susretnete, iako biste najradije pobjegli. Također, pratite što vam dijete govori, bilo o školi, općem društvenom stanju, politici ili financijama. Nemojte ga ušutkavati, pustite da iznese svoju misao, a zatim mu na pozitivan i optimističan način objasnite svoje stajalište.

Vremenska skala strahova

0-2 godine: Neobične situacije, voda, osvjetljenje, nedostatak pažnje, nepoznate osobe i strahovi vezani uz preživljavanje.
3-5 godina: Duhovi, zvijeri, čudovišta ispod kreveta, noćne more, te neposredne opasnosti iz okruženja.
5-8 godina: Životinje, strah od rasta i razvoja i strah od onoga što dijete okružuje. Djeca u ovoj dobi su svjesna da iako su pokretna su mala i ranjiva.
9-11 godina: Ozljeda, injekcija, zubara, lomova i sl.
11- 13 godina: Javljaju se društveni strahovi, fobije, zabrinutost oko hijerarhije, odjeće i izgleda.

Strahovi kod djece

Odgovori

*