26. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Bebe i mala djeca po vrućinama – na što paziti

Kod beba i male djece tijekom visokih ljetnih vrućina potreban je poseban oprez. Ovaj članak dat će vam neke smjernice

Bebe i mala djeca po vrućinama – na što paziti

Kod beba i male djece tijekom visokih ljetnih vrućina potreban je poseban oprez. Ovaj članak dat će vam neke smjernice :

– koliko beba i malo dijete treba piti tekućine
– kako obući i pripremiti bebe i malu djecu za izlazak iz kuće po visokim temperaturama
– na što paziti da se dječja kolica ne pregriju tijekom vrućih dana
– kako obući djecu za spavanje po visokim temperaturama.

Najvažnije stvari koje trebate zapamtiti:

– Djeca se brže pregriju i dehidriraju od odraslih osoba
– Djeci treba dodatna zaštita od sunca

Koliko beba i malo dijete trebaju piti tekućine?

Bebe i mala djeca najčešće ne znaju reći uvijek kad su žedna, stoga je jako bitno nuditi im vodu mnogo češće i pratiti količinu vode koju piju kako bi znali da su pili dovoljno.

Dojenoj djeci do 6 mjeseci voda nije potrebna, ali je nužno u toplim danima stavljati ih češće na dojku kako bi dobili više tekućine.

Teško je reći koliko vode ili podoja je dovoljno. 10 podoja je neki minimum, koji će se svakako u ljetnim mjesecima povećati.  Budući da ni ne možete točno znati koliko je dijete popilo mlijeka tijekom dojenja, jedini sigurni indikator da dijete dobiva dovoljno tekućine su mokre pelene.

Beba ili malo dijete svaki dan bi trebalo imati 7 do 10 mokrih pelena. Najbolji način je  da točno pratite broj pelena. Svako jutro iz pakiranja izdvojite 10 pelena i pratite jesu li do kraja dana sve bile mokre. Nemojte nagađati, jer vam se može učiniti da ih mijenjate češće nego što ih stvarno mijenjate.

Kako obući i pripremiti bebe i malu djecu za izlazak iz kuće po visokim temperaturama?

Ako je moguće ostanite u stanu kroz najtopliji dio dana između 10 i 17 sati. Svoje aktivnosti planirajte rano ujutro ili kasno popodne.  Ako morati izaći kroz srednji dio dana, na malu djecu nanesite kreme sa zaštitnim faktorom. Bebe do 6 mjeseci se ne preporučuje mazati zaštitnim kremama pa ih je uvijek nužno držati u sjeni koja pruža UV zaštitu.

Djecu po vrućinama uvijek odijevajte lagano i birajte kvalitetne i prozračne tkanine. Postoji jedno nepisano pravilo koje kaže da gledate kako odijevate sebe, pa zimi dodate na dijete još jedan sloj, a ljeti stavite jedan manje. Po vrućim toplim danima za bebe i malu djecu sasvim je dovoljan kombinezon ili bodi kratkih nogavica i bez  rukava.

Na što paziti da se dječja kolica ne pregriju tijekom vrućih dana?

Iako se ne preporučuje izvoditi bebu i malu djecu vani po ljetnim vrućinama ponekad jednostavno ne možete izbjeći izlazak iz kuće. Nažalost djeci u kolicima postaje jako vruće i neugodno, zbog toga trebate učiniti dosta toga da bi održali pristojnu temperaturu.

Morate znati da nisu sva kolica napravljena jednakima. Neka imaju izvrsnu zaštitu, dok druga jedva da prave ikakvu sjenu.

Najvažnije je da ne improvizirate i ne pokrivate kolica raznim dekicama ili ručnicima, jer na taj način ugrožavate sigurnost djeteta, te umjesto zaštite možete postići suprotan efekt, te dobiti značajno višu temperaturu (baš kao u parkiranom automobilu).  Kolica treba uvijek ostaviti dovoljno otvorenima za cirkulaciju zraka.  Bebe i mala djeca ne smiju biti izložena izravno sunčevim zrakama, ali se ih u kolicima ne smije štiti tako da se kolica prekriju bilo kakvom tkaninom, nego ih treba zaštititi suncobraninima tako da je uvijek omogućena slobodna protočnost zraka.

Mnoga kolica imaju pomičan stražnji panel koji omogućava bolju ventilaciju tijekom toplijih dana, pa provjerite imaju li vaša.

U kolica stavite termometar i pratite temperaturu. Stavite termometar na mjesto koje nije u dohvatu djece kako ga ne bi rukom ili nogom dohvatilo.

Isprobajte i sportsko sjedalo i košaru, jer ovisno o kvaliteti kolica, kod nekih će se manje zagrijavati sportsko sjedalo, a kod drugih košara.

Uvijek birajte sjenovitu stranu ulice.

Ponesite u bočici vode i povremeno navlažite djetetove ručice i nožice.

Pratite dijete.

Prvi signal da je djetetu vruće je nelagoda. Ako se dijete počne buniti, vrtjeti, plakati ili crveniti u licu, to je siguran znak da se trebate zaustaviti i hitno ući u klimatizirani prostor, gdje se dijete treba rashladiti i popiti tekućine.

Probajte i tempirati vožnje, tako da dijete bude što mirnije u kolicima. Ako dijete plače ili negoduje to će se brže zagrijavati.

Uvijek imajte rezervi plan. Nikad se nemojte upuštati u vožnje u kolicima tamo gdje u svakom trenutku ne možete svratiti u klimatizirani prostor i rashladiti kolica i dijete.

Kako obući djecu za spavanje po visokim temperaturama?

Ako je temperatura sobe u kojoj dijete spava iznad 27 stupnjeva, za spavanje je dovoljna samo pelena. Ako je temperatura 25-26 stupnjeva, na pelenu je potrebno obući i bodi.
Opširnije o odijevanju ovisno o temperaturi prostorije u kojoj dijete spava ćete pronaći ovdje: Što odjenuti bebi za spavanje ovisno o temperaturi 

Dodatne napomene za brigu o bebama i maloj djeci tijekom ljetnih vrućina:

– Ako koristite ventilator nemojte ga usmjeriti izravno prema djetetu, nego u drugi kut prostorije.
– Ako koristite klimu nemojte dijete stavljati izravno ispod klima uređaja. Temperaturu namjestite između 24 i 26. Nemojte ići niže od toga. Preporuka je da vam temperatura bude  3 do 5 stupnjeva niža od vanjske.
– Nikad djecu po vrućim danima nemojte kupati u hladnim kupkama (nego mlakim).
– Nemojte im davati rashlađene u ledenici ili napitke s ledom, nego napitke sobne temperature.
– Nikad nemojte ostavljati djecu u ni na minut u parkiranom automobilu. Temperatura u parkiranom automobilu se penje plus 30-40 °C u odnosu na vanjsku temperaturu. Najbrži rast temperatura u unutrašnjosti automobila ima tijekom prvih 5 minuta. Spušteni prozori 5 cm, čine neznatnu razliku, pa ne ostavljajte dijete u parkiranom automobilu, ni sa spuštenim prozorima.
– Nikad nemojte pokrivati dječju autosjedalicu dok dijete vozite u automobilu. Koristite sjene na prozorima automobila.