16. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Što pripremiti za dolazak bebe / oprema za novorođenče

Što pripremiti za dolazak bebe / oprema za novorođenče

Što pripremiti za dolazak bebe / oprema za novorođenče

Osim što trebate spakirati TRUDNIČKU TORBU ZA RODILIŠTE  vjerojatno želite imati spremne bar one osnovne stvari za bebu koje ćete sami izabrati.

Iako nije dobro kupovati previše toga, jer nikad ne znate što će vam trebati, a što ne, ono najosnovnije je dobro pripremiti unaprijed.

ODJEĆA ZA NOVOROĐENČE

Odjeću nemojte prati s omekšivačem. Perite je s vrlo malo praška, najbolje tekućeg, te sušite u sušilici ili nakon sušenja na zraku ispeglajte.

Nemojte kupovati ništa s vezicama dužim od 7 cm, kao ni s gumbićima. Najbolja opcija kopčanja su dobro pričvršćene nitne. Prije svakog oblačenja provjerite svaki komad odjeće i eliminirajte one s klimavim nitnama.

Uzmite u obzir da je prosječna dužina s kojom se beba rađa 48-54 cm, što znači da vam za početak najvjerojatnije treba odjeća br. 50 do 62. Nemojte pretjerivati s odjećom jer bebe jako brzo rastu i prerastaju odjeću.

U prvoj fazi izbjegavajte razdvojene trenirke i hlače/majica kombinacije jer stišću bebe na struku (ili spadaju), a i teško se oblače preko glave. Birajte pidžame i kombinezone koji se kopčaju od otvora za vrat do stopala.

Broj komada je individualan i ovisi o mnogo faktora. Ako imate perilicu i sušilicu možete svaku večer oprati svu robu i osušiti, te imati spremnu za slijedeći dan. Ako sušite na zraku trebat će vam nešto više odjeće, posebno ako je beba rođena u zimskim danima kada se odjeća sporije suši.

Odjeća – Što vam treba za početak:

– Bodići s dovoljno širokim otvorom oko vrata radi lakšeg oblačenja ili benkice.
– Jednodijelne pidžamice (najbolje s kopčanjem i preko nogu, radi lakše promjene pelena)
– Baby kombinezoni
– Pamučne čarapice (i par čarapa stopalica njih ćete vjerojatno oblačiti kao cipelice preko piđamice ili kombinezona sa stopalima kako ne bi spadali s nogu).
– Tetra pelene ili pelene za široko povijanje. Iako se široko povijanje ne smatra obveznim, nećete pogriješiti ako bebu široko povijate do prvog pregleda kukova (obično s mjesec dana).
– Kapice. Neki roditelji stavljaju kapice svakodnevno, drugi ne, pa razmislite koliko vam kapica treba, ali obvezno nakon kupanja i pranja glave stavite kapicu 20 minuta, zatim je skinite (jer će biti malo vlažna) ili zamijenite suhom.

OPREMA ZA NOVOROĐENČE

Kada birate krevetić i posteljinu uvijek vodite računa o sigurnosti. U krevetić do 6 mjeseci starosti bebe najmanje, a poželjno je ni kasnije, nikad ne stavljajte nikakve igračke, jastuke, ukrasne dekice…

Nemojte bebu pokrivati s poplunima ili dekicama koje nisu prozračne, jer se može desiti da beba navuče dekicu preko glave.

Kada birate krevetić uzmite u obzir da je beba bila skučena u maternici dosta dugo, pa će se bolje osjećati u kolijevkama i košarama nego velikim krevetićima. Opcija kupovine krevetića u kojem može spavati do druge godine je isplativija, ali za bebu neugodnija.

Kod izbora madraca izbjegavajte meke spužvaste (posebno memori pjenu), jer glava može utonuti u njih, te birajte one tvrđe, s oprugama ili još bolje s kokosovom gumom.  Za bebu je bolje da spava na tvrđoj nego mekšoj podlozi. Jastuke nikako nemojte koristiti do prve godine.  Na madracu za početak podignite uzglavlje 10-tak cm tako što ćete staviti kosi čvrsti jastuk ispod madraca. Madrac treba biti i dalje ravan, samo nakošen.

Ogradica ne bi smjela biti premekana, u slučaju da beba prisloni glavom uz rub mora i dalje moći disati, nosić ne smije moći upasti u mekanu ogradicu.

Oprema – što vam treba za početak

– Autosjedalica
– Kolica
– Krevetić
– Madrac
– Ogradica za krevetić.
– Vreća za spavanje bez rukava.
– Ako ćete dijete pokrivati dekicom, uvijek ga pokrijte samo do ispod ruku.
– Plahta
– Podloga za presvlačenje
– Kadica za kupanje
– Termometar za vodu (možete koristiti i digitalni toplomjer)
– Ručnici za bebu

HIGIJENA ZA NOVOROĐENČE

Kupke i šamponi vam za početak ne trebaju jer je najbolje kupati bebu s nekoliko kapi maslinovog ulja ili bademovog ulja.

Nemojte bebi čačkati po ušima jer prirodni vosak štiti uši od upala.

Uzmite u obzir da bebe ne znaju disati na usta pa držite nos dobro prohodnim fiziološkom otopinom. S pedijatricom ili patronažnom sestrom se savjetujte kako kapati fiziološku otopinu u nos bebe. Pumpice za nos i aspiratori u ponekim slučajevima su nužni, ali nose i svoje opasnosti. Tkivo u bebinom nosu je ekstremno osjetljivo, pa ispumpavanje može biti opasno za osjetljivi bebin nosić.

Higijena – što vam treba za početak

– Jednokratne pelene
– Vlažne maramice ili rupčići koje ćete močiti vodom
– Krema za guzu
– Fiziološka otopina za nos
– Baby škarice za noktiće
– Toplomjer
– Komplet za njegu pupka (sterilne gaze i antibakterijski prašak).