25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Veličine dječje odjeće – tablica s kojom ne možete pogriješiti

Tablica dobi s veličinama dječje odjeće i brojevima pomoći će vam ukoliko ne kupujete za svoje dijete ili niste sigurni u visinu djeteta. Kada kupujete odjeću, osim na broj trebate obratiti još na neke važne stvari...
Veličine dječje odjeće

Veličine dječje odjeće

Dječja odjevna veličina određuje se prema visini, što u pravilu znači da bi dijete visoko 80 cm trebalo nositi br 80, s tim da je razmak između brojeva po 6, pa kupujete veličinu koja je najbliža visini. Prema nepisanom pravilu uvijek je bolje kupiti veličinu koja je veća od visine, nego manju, ako je dijete između, jer djeca brzo rastu, pa je bolje da odjeća bude malo veća. Npr.  ako je vaše dijete 88 cm, iako bi bliža veličina bila br. 86, radije kupite br 92.

Tablica dobi i prosječne veličine ukoliko ne kupujete za svoje dijete ili niste sigurni u visinu

DOBODJEVNA VELIČINA / VISINA
bebe – 0-24 mjeseca 
0-150
1-256
2-462
4-668
6-974
9-1280
12-1886
18-2492
  
Djeca 1-8 godina 
1-1,586
1,5-292
2-398
3-4104
4-5110
5-6116
6-7122
  
Djeca 8-14 godina 
7-8128
8-9134
9-10140
10-11146
11-12152
12-13158
13-14164
14+170

Veličine za bebe obično su brojevi između 50 i 92, i biraju se prema mjesecima koliko ih dijete ima, ali ako ne znate točno te podatke s brojem 74 nećete pogriješiti ako se radi o nedavno rođenoj bebi, jer to je skoro pa univerzalni broj, koji se može vrlo brzo odjenuti, a nositi dosta dugo.

80 i 86 brojevi prikladni su ako je beba rođena prije nekog vremena. 80 i 86 su brojevi do kojih bebe brzo stižu i nose ih već s  9 mjeseci, a nose ih jako dugo, skoro do dvije godine.

Neke marke odjeće imaju odjeću definiranu i po dobi, pa tu obratite pažnju, na državu porijekla robe, jer njemački brandovi, švedski i općenito zapadno i sjeverno europski veličinom obično odgovaraju našoj djeci, dok talijanski i južnoeuropski brandovi obično stavljaju odjeću nešto manji broj u odnosu na dob, tako da se ne oslanjate samo na dob, nego i na visinu.

Kada kupujete odjeću, osim na broj trebate obratiti još na neke važne stvari. Uzmite u obzir sigurnost, udobnost i praktičnost – lakoću oblačenja i pranja.

Sigurna dječja odjeća, posebno odjeća za djecu do druge  godine nema gumbiće, mašne ni vezice. Izbjegavajte odjeću s dekorativnim perlicama, našivenim gumbima i ukrasima, te posebno s vezicama dužim od 7 cm jer predstavljaju opasnost za dijete.

Za djecu se obično bira odjeća od 100 % pamuka ili s visokim udjelom pamuka, budući da je takva odjeća najudobnija i u pravilu izaziva najmanje alergijskih reakcija.

Kod odabira veličine dječje odjeće, važno je da birate i onu koja će se lakše odjenuti. Odijevanje bebe, pa čak i malog djeteta može biti vrlo zahtjevan  posao, budući da se dijete konstantno migolji.

Dobro bi bilo ako majice imaju kopčanje oko vrata. Najbolje nitnama, jer su gumbići manje stabilni, pa postoji šansa da bi ga dijete moglo otrgnuti.

Ako birate odjeću s ciferšlusom (smičkom) trebao bi biti s prednje strane, jer kopčanja na leđima znaju žuljati, ali je i odjeću s prednjim kopčanjem lakše oblačiti i skidati.

Mislite i o sezoni za koju kupujete dječju odjeću. Ako kupujete majicu kratki rukav, nema smisla kupovati veću veličinu, jer će dijete dosegnuti taj broj zimi, pa majicu neće nikada ni obući, a već će je prerasti. Iako je pravilo da je bolje uzeti veću veličinu nego manju, nemojte kupiti preveliku.

Odabir prave odjeće za djecu, neće uključivati samo odabir prave veličine odjeće nego se treba usredotočiti i na dizajn, sigurnost, udobnost i izdržljivost, ali i cijenu. Što se tiče posljednjeg faktora treba uzeti u obzir da djeca jako brzo prerastu odjeću, te bez obzira koliko kvalitetna bila, dijete će je moći nositi samo u razdoblju nekoliko mjeseci.

Sigurnost je vjerojatno najvažniji faktor kod odabira dječje odjeće. Izbjegavajte sve ono što predstavlja sigurnosni rizik z mele bebe i djecu do 3 godine poput vezica, gumbića, našivenih ukrasa i perlica.

Raznovrsnost dječje odjeće u ponudi može vas zbuniti , te se možete osjećati potpuno izgubljeno između onoga što se nudi i što djeca nose. Na primjer, traperice za bebe i košulje mogu izgledati preslatko, nije rijetkost da uđete u dućan s dječjom odjećom i da u ponudi dominiraju traperice i košulje, ali zapravo bebe ne nose traperice i košulje i takvu odjeću će odjenuti samo za slikanje. Stoga bi udobnost i sigurnost uvijek trebala biti ispred dizajna, kada je odjeća za bebe u pitanju.