24. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kako zabaviti vrlo malu bebu (novorođenče)

Kako zabaviti vrlo malu bebu_F

Kako zabaviti vrlo malu bebu (novorođenče)

Iako vrlo male bebe ne mogu držati igračke u rukama, ne mogu aktivno sudjelovati u igrama, te većinu vremena provode spavajući i njih je potrebno zabavljati.

Zabavljanje bebe može se podijeliti u četiri grupe. Prvo je izravna igra s bebom, drugo je smještanje bebe u košare i ljuljačke, treće je zabavljanje bebe nošenjem sa sobom u marami ili nosiljki dok obavljate neke svoje aktivnosti i četvrto se odnosi na zabavljanje bebe dok obavljate rutinske poslove vezane uz bebu.

Izravna igra s bebom

– Ples – Bebu možete uzeti u naručje i plesati zajedno s njom dok slušate glazbu koju beba voli.

– Ples 2 – Možete pustiti glazbu ili dječje pjesmice i dok vaša beba leži u krevetiću ili košari ispred nje plesati i gestikulirati rukama. Male bebe jako vole gestikulacije i grimase.

Kako zabaviti vrlo malu bebu_3

– Zvečke- Možete bebi dati da drži jednu zvečku, a vi s drugom pokraj zveckati ili ako je beba još mala možete kombinirati pjevanje bebi i zveckanje zvečkama dok vas ona promatra.

Kako zabaviti vrlo malu bebu_2

– Promatranje i dodirivanje – donesite bebi raznoraznih predmeta i materijala koje može promatrati i dotaknuti.

– Čitanje slikovnica- U početku nećete bebi čitati ono što piše u slikovnicama nego ćete pokazivati slike i zabavljati bebu: “ovo je auto, auto ide brrrr” ; “ovo je krava, krava kaže muuu”.

Košare i ljuljačke

Kako zabaviti vrlo malu bebu_1

Bebu možete smjestiti u košare, ljuljačke vipere ili deke za igranje, a za dodatnu stimulaciju će poslužiti šuškalice i viseći vrtuljci koje ćete postaviti na ručke i prečke.

Kako zabaviti vrlo malu bebu_5

Bebu i po stanu možete staviti u kolica i voziti naprijed nazad. Bebama je potrebno ljuljanje da bi razvijale koordinaciju.

Ipak, oprezno s ljuljačkama koje same vibriraju jer ne vole sve bebe osjećaj vibriranja pod sobom.

Nošenje

Kako zabaviti vrlo malu bebu_7

Potražite nosiljku ili maramu u koju smije novorođenčad, te nosite bebu po stanu dok obavljate kućanske poslove. Naravno, s bebom izbjegavajte bilo kakve potencijalno opasne aktivnosti poput kuhanja, peglanja i sl, te birajte aktivnosti kod kojih su minimalne mogućnosti ozljede kao što je slaganje robice.

Zabava kroz obveze

– S bebom se možete  igrati na krevetu dok radite vježbe za bebe.

Kako zabaviti vrlo malu bebu_8
– Presvlačenje pretvorite u igru punu maženja i poljubaca

Kako zabaviti vrlo malu bebu_4
– Možete se igrati s bebom tako da je učite piti na žlicu.

Kako zabaviti vrlo malu bebu_6
– Igranje s dudom može biti zabavna igra posebno ukoliko vaša beba ne voli dudu, pa će igra biti brzo stavljanje i vađenje iz usta.
– Masaža može biti ugodna igra.
– Kupanje možete pretvoriti u zabavnu aktivnost.

Ipak, morate znati kako ne trebate zabavljati vašu bebu svake minute dok je budna. Postoji i teorija da se kolike javljaju zbog prevelike stimulacije u poslijepodnevnim satima kada je beba iscrpljena i previše stimulirana (što se poklapa s dolaskom drugog roditelja s posla što bebu jako stimulira). Uvijek ostavite bebi dovoljno vremena da se odmara i ne radi ništa.  Ako je beba mirna i zadovoljna, možda ćete igrom prekinuti njen odmor. Malim bebama jednako kao što je potrebno stimuliranje, potrebno je i tiho vrijeme u kojem može odmarati i tiho procesuirati sve ono što je doživjela taj dan.