Koliko aktivnosti treba djeci?

8. prosinca 2020. 0 By admin

Koliko aktivnosti treba djeci?

Koliko aktivnosti treba djeci?

 

Roditeljima se može učiniti kako su im djeca stalno u pokretu, i kada su u stanu, ali stručnjaci kažu kako većina današnje djece se premalo kreće, a previše vremena provodi u kolicima ili guralicama, te doma previše gleda ekrane, što vodi do slabijih motoričkih sposobnosti, ali i do kreiranja nezdravih navika što se prenosi kasnije u život.

Djeci bi trebalo svakodnevno osigurati jedan do četiri sata aktivnosti. Što je dijete starije to bi aktivnost trebala biti intenzivnija i duže trajati.

Za mlađu djecu počevši s dvije godine svaka igra vani je aktivnost, uključujući trčanje i slično, dok bi kako idu prema školi aktivnosti trebale biti intenzivnije poput skakanja, plivanja ili vožnje biciklom.

Igra na otvorenom nije samo dobra za njihova tijela, nego i za razvoj mozga. Studije su pokazale kako igra na otvorenom pomaže boljem razvoju kognitivnih vještina kod djece.  Motoričke vještine se stječu  aktivnostima kao što su puzanje, trčanje, skakanje, penjanje, provlačenje, bacanje, udaranje lopte, balansiranje, dok govorne i kognitivne potiču razvojem mašte, igranjem uloga, brojalicama. Odlične su igre koje spajaju brojalice i fizičke pokrete poput gumi-gumi, preskakanje konopa uz brojalice i sl.  Dodatno kroz svaku aktivnost, kada je dijete uspješno savladava, razvija se i samopouzdanje.

Fizička aktivnost kod djece pomaže boljem razvoju i finih i grubih motoričkih vještina, a kreira i dobre temelje zdravih navika koje će djeca nositi kasnije u život.

Aktivnosti bi trebalo podijeliti na “nestrukturirane” i “strukturirane”.  Nestrukturirane igre su dio svakodnevne dječje igre, ljuljačke, klackalice, vrtuljci…  dok strukturirane  uključuju jednostavne sportove. Strukturiranim aktivnostima bi se trebalo baviti najmanje pola sata dnevno.