29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Adventski kalendar – što je i čemu služi

Adventski kalendar - što je i čemu služi -

Adventski kalendar – što je i čemu služi –

Mnogi su kupili djeci božićne ili adventske kalendare, ali zapravo ne znaju koja je svrha tih kalendara i čemu služe. Osim da dijete pojede čokoladu koja se krije u prozorčićima adventskog kalendara.

Adventski kalendar je kalendar koji se pravi ili kupuje, a sadrži 24 kutije ili prozorčića u kojima se kriju neka iznenađenja za djecu.

Za razliku od korizme koja je vrijeme odricanja i žrtve, božićna priprava, advent ili došašće je veselo razdoblje kroz koje se s veseljem iščekuje Božić. Poanta adventskog kalendara je što veselije odbrojavanje do Božića. Dodatno da biste učinili adventski kalendar što smislenijim možete organizirati svakodnevne obiteljske aktivnosti nakon kojih ćete dijete nagraditi čokoladicom. Osim aktivnosti s djecom možete čitati poučne priče, pjevati božićne pjesme ili svaki dan napraviti neko dobo djelo.

Ispod su neki prijedlozi dobrih djela i aktivnosti za adventski kalendar:

– Napravite poklon paket za neki dječji dom.
– Pomognite nekoj starijoj osobi ili obavite kupovinu umjesto nje.
– Napravite kolače pa ih poklonite susjedima.
– Odnesite male poklone za djetetovu grupu u vrtiću ili razred.
– Očistite stare igračke i nekome ih poklonite.
– Svratite pokraj crkve i u kasicu ubacite neki sitniš.
– Nacrtajte lijepe božićne crteže i pošaljite širim članovima obitelji kao čestitke.
– Slikajte se s Djedom Mrazom u trgovačkom centru i platite mu za slikanje.
– Pokupite smeće oko vaše zgrade ili u vašoj ulici.
– Angažirajte se oko božićnih jaslica.
– Napišite pismo zahvale na svemu dobrom što vam se dogodio u ovoj godini.
– Ukrasite dom vlastitim božićnim crtežima.
– Udomite nekog kućnog ljubimca.
– Pogledajte Orašara (bar na DVD-u)
– Naučite djecu ručno izraditi božićne poklone.
Izrađujte ukrase za bor s djecom.

– Naučite bar jednu božićnu pjesmu.
– Napravite hranilicu za ptice.
– Gledajte božićne filmove.
– Naučite molitvicu anđelima čuvarima.
– Ostanite duže budni i promatrajte zvijezde.
– Odite u šetnju i divite se ukrašenom gradu.
– Napravite Božićne kolače
– Ukrasite božićno drvce.

Prijedlozi poklona za djecu za sv. Nikolu – Roditeljstvo i djeca (covermagazin.com)

Adventski kalendar je božićna dekoracija stara stoljećima. Viđamo ih u svim oblicima i veličinama, napravljene od različitih materijala. Tradicionalni kartonski s religijskim motivima, drvene, metalne ili s džepovima napravljene od tkanine. Ali bez obzira na njihov izgled, oni su oduvijek najljepša metoda odbrojavanja dana do Božića.

Što je advent?

Advent je razdoblje pripreme za Božić. Obično se obilježava veseljem i dobrim djelima, najviše pomaganjem drugima. Također se kroz advent ukrašavaju domovi, božićno drvce, te priprema omiljena hrana za proslavu Božića.

Što je adventski kalendar?

Adventski kalendar je slika, niz objekata ili džepova koji su obilježeni brojevima od 1 do 24, predstavljajući dane u prosincu od 1. do 24, odnosno Badnjaka. Smisao adventskog kalendara je da pratimo i odbrojavamo dane do Božića.

Kada započeti s adventskim odbrojavanjem?

Prva nedjelja došašća s kojom službeno započinje advent je promjenjivi datum, te se obično ona ne uzima kao polazna točka adventskih kalendara nego se obično s odbrojavanjem do Božića kroz adventski kalendar započinje s 01.12., odnosno prvim danom prosinca.

Započinjete li s brojem 1 ili 24?

Obično se broji po danima u mjesecu, a ne odbrojava unatrag. To znači da ćete započeti s brojem 1 i završiti s brojem 24.

Traje li Advent 24 dana?

Advent ne traje 24 dana, nego ovisno o danu u tjednu u kojem je Božić, tri cijela tjedna unatrag i plus dana u zadnjem tjednu koliko preostane do Božića. Advent, odnosno došašće može imati 22 do 28 dana. Zbog promjenjivosti broja dana, te datuma prve nedjelje došašća, obično se kao prvi dan adventskog kalendara uzima 1. prosinac, iako on nije službeni početak adventa.

Koliko traje božićno vrijeme nakon adventa?

Nakon adventa dolazi božićno vrijeme koje traje od Badnje večeri, odnosno polnoćke, (24. prosinca uvečer) do Bogojavljenja, odnosno Sveta tri kralja (6. prosinca), uključujući blagdan Bogojavljenja.