26. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kako poticati i bodriti vlastitu djecu u sportu

Sport je svakako važan aspekt odrastanja i razvoja djece. Sport može pomoći djeci da razvijaju formu, sposobnosti, sklapaju prijateljstva, te usvajaju neke vještine koje će im biti korisne cijeli život, poput prilagodljivosti.

Sport je svakako važan aspekt odrastanja i razvoja djece. Sport može pomoći djeci da razvijaju formu, sposobnosti, sklapaju prijateljstva, te usvajaju neke vještine koje će im biti korisne cijeli život, poput prilagodljivosti.

Naučiti dati sve od sebe

Sport je na različite načine jako koristan i dobar za djecu, jer daje djeci priliku da uživaju u sportu, te razvijaju svoje tijelo i formu na pravi način. Kroz sport djeca uče mnogo o suradnji, timskom radu, ali razvijaju i mnoge druge vještine, a uz sve to sklapaju nova prijateljstva van limitiranog prostora razreda.

No ono najvažnije što će naučiti o sportu, ali i najvažnija poruka koju bi za cjelokupni život iz sporta trebali izvući je da je truditi se važnije nego pobijediti ili izgubiti. Dijete treba naučiti da ne može kontrolirati rezultat, ali da može kontrolirati sebe i svoj trud. A trud, a ne trenutni rezultat je ono što u konačnici čini treniranje nekog sporta uspjehom ili promašajem.

Roditelj treba biti dobar uzor

Dijete jedino može biti dobar sportaš ako ima dobre uzore u roditeljima. Uzor možete biti ne samo kada djeci nešto objašnjavate i podupirete njih u njihovom zalaganju, nego sportski uzor možete biti i kada navijate za neki lokalni ili nacionalni tim, tako da osvijestite način na koji komentirate utakmice ili igru. Pravim navijanjem za omiljeni tim, cijenit ćete i slaviti njihov trud i zalaganje, čak i kada su izgubili. Nazivanje pogrdnim imenima, psovanje ili potištenost nakon utakmice koju je izgubio tim za koji ste navijali, šalje lošu poruku vašem djetetu. Dobro je pred djetetom pokazati kako cijenite i natjecatelje koji nisu pobijedili. Na primjer, kada gledate skijanje, možete reći kako je uspjeh hrvatskog skijaša zaista odličan obzirom na uvjete i koliko druge zemlje imaju više snijega, planina i mogućnosti za treniranje, da se vidi da se jako trudi i kako je takav uspjeh za njegove uvjete izvrstan. Možete razgovarati s djetetom koliko se sportaši trude, ne dovodeći u vezu rezultat utakmice ili natjecanja s trudom.

Nakon utakmice ili natjecanja uvijek pitajte dijete kakav si bio, umjesto da ga pitate jesi li pobijedio ili izgubio.

Djeca roditelje smatraju najvećim kritičarima i vole im ugađati, te većinu stvari rade da bi dobili njihovo ohrabrenje i učinili ih ponosnima. Budite ponosni na dijete kada je dalo sve od sebe, a ne kada je dalo najviše golova. Usredotočite se na dijetei njegov trud, a ne rezultat.

Djecu treba ohrabrivati da se bave sportom

Vaš odnos prema sportu utjecat će na to kako dijete vidi sport. Bilo da se radi o pozitivnom ili negativnom utjecaju, o vama ovisi kako se dijete ponaša, hoće li sudjelovati aktivno u sportu ili će promatrati sa strane. Mnogo ovisi o načinu komunikacije s djetetom. Nemojte mu se podsmjehivati ili izrugivati za promašeni udarac, nego radije istaknite ono što je u tome bilo dobro. Možete reći super si imao stav, šteta što si promašio.

Ako nakon svake utakmice djetetu pokažete da se osjećate dobro i da vam je bilo zabavno, tako će se osjećati i vaše dijete. Na kraju svake utakmice recite da vam je bilo zabavno gledati. Pozitivnim stavom pomažete djetetu da i ono ima pozitivna iskustva.

Naučite se nositi s promjenama u sportu kroz različitu dob djeteta

Kako dijete odrasta sport postaje usredotočen na poraze i pobjede. Neka djeca vole natjecanja, dok druga djeca vole nenatjecateljski stil fizičke aktivnosti. Ako vaše dijete ne uživa u sportu, možete mu pomoći da pronađe aktivnosti u kojima će uživati. Dijete može odabrati aktivnosti poput planinarenja u kojima nema natjecanja i djeca nisu pod pritiskom da moraju pobijediti.

Ključne stvari:

  • Usredotočite sa na ono u čemu su dobri, umjesto da ih uspoređujete s drugima.
  • Vježbajte s djecom u parku ili na igralištu, ukoliko vi ne možete ili ne znate uključite prijatelje ili članove obitelji.
  • Radite na malim poboljšanima koja djeca mogu ostvariti. To može pomoći djetetu da poboljša samopouzdanje i osjeti kako napreduje.
  • Važno je naučiti dijete da djeca svih visina i svih težina mogu uživati u sportu. Nemojte vi dodatno stvarati komplekse djetetu obzirom na visinu ili težinu.