24. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Pohvale i kazne za djecu

Svaka pohvala, a tako i kazna može djelovati konstruktivno na dijete, ali i sasvim suprotno, s tim da dijete samo dodatno...

Pohvale i kazne za djecu

Svaka pohvala, a tako i kazna može djelovati konstruktivno na dijete, ali i sasvim suprotno, s tim da dijete samo dodatno zbunite.

Bez obzira da li upućujete pohvalu ili kritiku djetetu nemojte hvaliti samo njega, naravno da to nije isključeno, no, pokažite da ste primijetili što je točno napravio (ako vam donosi ocjene nemojte samo govoriti „pametno dijete“ nego mu pokažite da vam je stalo, pitajte ga što je točno napravio i divite se njegovom uspjehu nad tako teškom tablicom množenja).

Tako ćete stvoriti veću povezanost između vas i djeteta. Ako donese loše ocjenu nemojte odmah početi sa stavom pa kako to ne razumiješ, svi to znaju jer se u tom slučaju vi ponašate kao dijete, nego mu objasnite ono što nije jasno.

Ako vas je dijete iznenadilo, ne znate što u tom trenutku napraviti nemojte brzati, dajte sebi vremena da se opustite i smirite da ne biste neprimjereno reagirali. Tada vam je najbolje dijete poslati u sobu da razmisli o onome što je napravio, to ne mora biti dug period, bitno je da malo bude samo.

Neki stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme minuta po godini. Dakle ako ima 8 godina neka ostane 8, 9 minuta. Ako je bila manja šteta kada se vrati nemojte opet cijelu večer započinjati istu priču. Što je bilo, bilo je, u tom slučaju je dijete već kažnjeno, ako je nešto veće onda nakon toga jednom mirno porazgovarajte o svemu.

O svakoj kazni dobro razmislite, pronađite nešto što znate da će djelovati, a ne prazne riječi koje nemaju nikakvog učinka, svađanje i galamu zaboravite, to samo stvara negativan naboj te se tako ništa ne rješava.

Nemojte za neke postupke dijete kažnjavati u jednom trenutku kada ste vi nervozni, pod stresom, puni problema… a u drugom ne, jer je vama danas tako lijep dan. Dijete tek tada neće znati što smije napraviti, a što ne, i stvorit će priličnu zbrku u glavi, a prema vama nepouzdanost. Budite odlučni u svojim pravilima, nemojte popuštati jer to svako dijete zna dobro iskoristiti.

Nemojte prakticirati samo kažnjavanje bez razgovora, pokušajte s djetetom razgovarati zašto je to napravio, što ga je potaklo na to, gdje je to vidio. Sama kazna nema toliko efekta koliko razgovor.

Još nešto na što biste trebali obratiti pozornost je da dijete ne zaboravite pohvaliti kada nešto dobro napravi, pohvalom uvijek potičete nešto dobro i dijete se još više zainteresira za takve stvari dok kazne kod djeteta, ali i vas pobuđuju negativne emocije.

Naposljetku ono najvažnije, dijete kažnjavajte samo onda kada to zaslužuje i neka kazne budu nepovezane sa vašim emocijama.