Najbolji savjeti za novopečene mame

Najbolji savjeti za novopečene mame

 

-1- Potražite pomoć – Razmislite tko vam sve može pomoći nakon što rodite i dok ste trudni. Učlanite se u Rodine grupe, razgovarajte sa svojom mamom, sestrama, susjedama i razmislite kako vam tko može uskočiti nakon rođenja djeteta.

-2- Koristite javno-zdravstvene resurse – Zdravstveno plaćate redovito svaki mjesec pa nema razloga da ne koristite besplatne tečajeve, preventivne preglede, vježbe i sve ono što se organizira za trudnice i novorođene bebe.

-3- Pripremite se – Pripremite se na to da će vas porod, ali i beba nakon poroda iscrpiti, da će beba plakati, da će postojati situacije u kojima se nećete znati snaći.

-4- Ne odbacujte unaprijed bočicu – Dojenje je najbolja opcija, međutim neki stručnjaci savjetuju da djetetu predstavite bočicu između drugog i trećeg mjeseca, najbolje s izdojenim majčinim mlijekom, jer kažu kako je kasnije dijete možda neće znati ili htjeti prihvatiti. Uvijek postoje situacije da ćete morati negdje otići na dva-tri sata, a netko mora moći nahraniti dijete.

-5- Nemojte se truditi biti super mama – Ništa nećete dobiti dokazivanjem ni sebi ni drugima kako ste super mama, koja se brzo oporavlja, brzo vraća i formu, kojoj sve ide od ruke. Trudite se biti najbolja mama što možete, ali nemojte gubiti sebe i svoje potrebe iz vida. Sretna i smirena mama, odgaja sretno i smireno dijete.


Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)