29. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Martin – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Martin slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Martin – imendan 2024. –

Martin je katoličko ime koje ima svoj imendan u studenom.

11.11. obilježava se imendan imena Martin i njegovih izvedenica, poput Martino i Tin, kao i ženskih oblika poput Martina.

Martin slavi imendan u studenom 11.11. 2024.

Martin ima još spomendan

12.01.
30.01.
01.07.
03.11.
11.11.

Te i tada može obilježavati svoj imendan, ako mu je svetac koji se obilježava tog datuma bliži, bliži njegovom gradu, župi ili zajednici.

Iznad ste saznali na koji datum Martin slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Martin i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Vinko ♥

Sretan imendan Martine!

Sretan imendan Martina!

Sretan imendan Tin!

Sretan imendan Tina!

Martinje u studenom

Sv. Martin prvi je svetac koji nije bio mučenik. On je postao svetac jer je dijelio, pomagao i unosio radost i svjetlost među beznadne i obeshrabrene. Uz to što je bio veliki humanitarac i dobročinitelj, legenda kaže kako je bio vinogradar i veliki ljubitelj vina, te je prema legendi uveo tradiciju krštenja vina. Osim vinara i vinogradara zaštitnik je konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka. U Hrvatskoj su mnoge, crkve, župe i mjesta pod njegovom zaštitom.

U hrvatskoj je tradiciji da poljoprivrednici, a posebno vinogradari obilježavaju dan sv. Martina ili Martinje. Martinje se obilježava obično “krštenjem” mošta i obilnom  proslavom uz hranu i vino. Martinje je iz obiteljske tradicije preraslo u pravu turističku atrakciju, koja se proslavlja na razini gradova, pa čak i županija. Osim blagoslova mošta, i masovnog kušanja mladog vina, u prošlosti je Martinje obilježavalo i zimsku pauzu od poljoprivrednih poslova, te zadnju ispašu među pastirima.

Proslava sv. Martina na hrvatski način poznata kao Martinje upisana je u Registar kulturnih dobara kao nematerijalna baština. U Hrvatskoj se obično način proslave sv. Martina veže uz izreku “Jesti, piti i veseli biti”, te se na takav način i organizira obilježavanje sv. Martina.

Iz drugih krajeva Europe, a posebno njemačke u Hrvatsku stiže i drugačija proslava sv. Martina gdje se ističe duh zajedništva zajednice i dijeljenja, te se djecu podučava važnosti dijeljenja i i širenja ljubavi prema bližnjima. Legenda o svetom Martinu govori kako je on primjer mladića koji je osobnom transformacijom postao poznat po blagosti, skromnosti, te koji je donosio svjetlost i simbolično obasjavao one koji su živjeli u mraku, pa se sveti Martin nerijetko obilježava i paljenjem svijeća i lampiona.

Vezano: