19. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

MARIJA – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum MARIJA slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

MARIJA – imendan 2024. –

Marija je prava sretnica jer godišnje slavi nekoliko imendana.

Marija kao i sve izvedenice tog imena slave imendan kada god se obilježava blagdan Blažene Djevice Marije.

Dva najznačajnija datuma i dana kada MARIJA slavi imendan su:

15.08.2024. i 08.09.2024. na dan Uznesenja i Rođenja Blažene Djevice Marije.

Imendan Marija slavi na dane kada se obilježava “Velika i Mala Gospa”, ali se može obilježiti i na spomendan svetica koje nose ime Marija, na primjer sveta Marija Magdalena, također prema mjestima kada se slavi npr. Marija Fatimska, Marija Bistrička…

Na koji datum ćete slaviti svoj imendan najviše će ovisiti o mjestu rođenja i župi u kojoj se nalazite, te da li se u vašoj župi više obilježava Velika ili Mala Gospa.

Datumi na koje MARIJA ima imendan u 2024. su:

01.01.2024.
08.01.2024.
11.02.2024.
09.04.2024.
23.06.2024.
06.07.2024.
09.07.2024.
15.08.2024.
08.09.2024.
12.09.2024.
16.10.2024.
08.12.2024.

Iznad ste saznali na koji datum Marija slavi imendan u 2024. godini. –

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete MARIJA i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN MARIJA ♥

Čestitke za imendan Marija

Sretan imendan Mariji možete poželjeti sasvim jednostavno

Sretan imendan Marija!

ili

Marija, sretan imendan!

Poruka za imendan Mariji

Ali možete proširiti čestitku i dodati u nju osobnosti imena Marija.

Neka te danas, kao i svaki drugi dan krase sve osobine imena Marija koje nosiš, čiste i duboke ljubavi. Sretan ti imendan Marija!

Imendani se slave obično u zemljama jugoistočne Europe, Irskoj i Latinskoj Americi. Iako je za pretpostaviti kako se imendan poput rođendana slavi jedanput godišnje, budući da su neke katolička imena jako popularna, te ih nosi veliki broj svetaca, ili se tijekom godine slavi nekoliko puta spomendan na određenog sveca, kao što je na primjer Blažena Djevica Marija, tada ta osoba može i nekoliko puta godišnje slaviti imendan ili može odabrati koji blagdan se u njenom okruženju okruženju najčešće proslavlja pa može slaviti svoj imendan na taj datum.

Imendan na spomendan Djevice Marije, ne slave samo Marije, nego svi oni čije ime vuče porijeklo iz imena Marija ili ima zajednički korijen s imenom Marija.

Ime Marija, ime je Isusove majke Blažene Djevice Marije, u originalu, svojim prijevodima ili izvedenicama najčešće je žensko ime na svijetu. Izvedenice u Hrvatskom jeziku imena Marija su Mara, Marina, Marijana, Marica, Marineta, Marijeta, Mirijam, Maša…

Budući da su neki sveci nosili izvedenicu imena Marija, osobe s tom izvedenicom mogu slaviti imendan na spomendan imena Marija ili na spomendan sveca koji je nosio to ime.

Ipak, s izvedenicama treba znati porijeklo vlastitog imena. Na primjer, hrvatski prijevod sveta Mara, je ime sv. Margarite, pa provjerite s roditeljima jesu li vam ime dali kao izvedenicu imena Marija ili Margarita.

Vezano: