29. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Lovro (Lovre, Lorenzo) – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Lovro slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

LOVRO- imendan 2024. –

LOVRO je ime kojeg nositelji slave imendan u listopadu.

10.08. obilježava se imendan imena LOVRO i njegovih izvedenica poput Lovre, Lorenzo.

LOVRO  salvi imendan u kolovozu, 10.08.2024.

U Hrvatskoj je jednako uobičajeno zvati se i Lovro i Lovre, te oba imena proslavljaju imendan na isti dan prema istom svecu, budući da je ime Lovro, prijevod njegovog lat. imena Laurentius (tal. San Lorenzo).

Iznad ste saznali na koji datum LOVRO slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete LOVRO  i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN LOVRO ♥

U Rimu je na mjestu njegova mučenja izgrađena bazilika San Lorenzo fuori le mura, jedna od sedam rimskih bazilika.

Meteorska kiša, Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme spomendana sv. Lovre sredinom kolovoza, naziva se i „Suze sv. Lovre”.

U Hrvatskoj su crkve i samostani sv. Lovre gotovo jednako zastupljene u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj, pa je ovo ime često u svim krajevima. U Hrvatskoj ima preko 20 crkava sv. Lovre. Poznata hrvatska župa Svetog Lovre nalazi se u starom hrvatskom gradu Požegi. Petrina također ima crkvu sv. Lovre, a Šibenik franjevački samostan. Ipak, najpoznatija je katedrala sv. Lovre u Trogiru, koja je ujedno i spomenik kulture i spada u svjetsku kulturnu baštinu. Zapravo sveti Lovro je svetac cijelog svijeta kao jedan je od najpoznijih svetaca uopće. Po svetom Lovri naziv nosi i najveći estuarij na svijetu “Zaljev svetog Lovre”. U nekim državama i provincijama dan sv. Lovre je nacionalni blagdan i neradni dan.

Njegov spomen dan slavi se 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću.

Kako čestitati imendan

Imendan je jako jednostavno čestitati, te je dovoljno reći “Lovro, sretan ti imendan”. Također. možete čestitku proširiti značenjem imena. Na primjer smatra se kako ime Lovre potječe od “lovorovog vijenca”, što je simbol pobjede, pa možete napisati: “Sretan ti imendan i da ti život nosi samo pobjede, kao ime koje nosiš

Zašto se slavi imendan. Imendan je zapravo dan u godini kada obilježavamo i slavimo dan sveca koji je nosio vaše ime, odnosno čije ime vi nosite. Većina osoba ima nekoliko imendana tijekom godine, ali obično proslavlja onaj dan, kada se u lokalnoj zajednici proslavlja svetac s tim imenom. Osobe koje nose ime nekog sveca, svoje imendan će proslavljati obično na spomendan tog sveca, koji je po kršćanskoj tradiciji ili dan smrti ili dan rođenja određenog sveca.

Kako proslaviti imendana

Imendan u našoj tradiciji se proslavlja na sličan način kao rođendan, s razlikom što ćete vjerojatno primiti mnogo više čestiti na imendan nego na rođendan, budući da vam ime zna mnogo više ljudi nego datum rođenja. Također, smatra se kako na rođendansku proslavu vam treba nečiji poziv, a kako se na imendan pojavljujete, te se ne treba zvati. Uobičajeno se nosi poklon, neko piće, bombonijera, ali može se nositi sve ono što se nosi i na rođendan.

Vezano:

Vezano: