23. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Haljine za prvu pričest – kako trebaju izgledati

Haljine za prvu pričest

U većini naših župa običaj je da vjeroučitelji u suradnji sa župnicima pripreme haljine za prvu pričest, koje su zapravo halje. Međutim, nije u svim župama takav slučaj. Ukoliko sami trebate birati haljine, uobičajen su izbor jednostavne bijele haljine. Ipak, morate biti svjesni da će uvijek biti roditelja koji će djeci kupiti raskošne haljine koje izgledaju kao vjenčanice, a to će ponajviše ovisiti o zajednici u kakvoj živite.

Stoga je najvažnije pri odabiru slijediti vlastiti ukus, ono što smatrate da je prikladno za prvu pričest i za djecu. Možete se i dogovoriti s poznatim roditeljima djece koja imaju Prvu pričest s vašim djetetom.

Čak i ako vaše dijete dobiva “halju” za prvu pričest običaj je lijepo dijete urediti ispod halje.

Birajte haljine koje nisu na tregere, nego imaju bar kratke rukave, iako to kod dječjih haljina nije presudno, te uvijek možete djetetu obući neku vesticu preko.

Ukoliko smatrate da haljina za pričest treba biti raskošna, te da je raskošnije i bolje, tada zapravo na haljinu gledajte kao na mini vjenčanicu. Međutim, pokušajte ipak biti primjereni, jer ovakav odabir u neku ruku graniči s neukusom, ali nije zabranjeno.

Kako se trebaju obući roditelji?

Roditelji kao i ostali gosti se trebaju obuću elegantno, ali ne svečano. U novije vrijeme se uvriježio trend da se majke oblače u svjetlije i bijele boje, što zaista može izgledati vrlo efektno.

Za roditelje je bitno da se odjenu prikladno za crkvu, čak i ako se ne slažu s crkvenim pravilima odijevanja, jer u ovom slučaju oni su “gosti” u crkvi.

Kako se trebaju odjenuti ostali gosti?

Ostali gosti se također trebaju odjenuti elegantno. Možete također, odabrati bijelu haljinu ili neku pastelnu nijansu, ali možete i odjeću u bilo kojoj drugoj boji. Budući da su tema haljine za prvu pričest, izdvojili smo nekoliko haljina ispod, ali to ne znači da u crkvu ne možete doći u bilo kakvoj kombinaciji, bilo da ste majka ili gost na prvoj pričesti.

Vezano: