25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

ANTE – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Ante slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta...

Ante – imendan 2024. –

Ante je katoličko ime koje ima svoj imendan u lipnju.

13.06.  obilježava se imendan imena Ante i njegovih izvedenica, kada se slavi Dan sv. ANTUNA.

Ante slavi imendan u lipnju  13.06. 2024.

Imendan Ante može se obilježavati i 17. siječnja kada se slavi spomendan svetog Antuna opata, ali je kod nas uobičajeno slaviti ga na spomendan svetog Antuna Padovanskog 13. lipnja.

Iznad ste saznali na koji datum Ante slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru. Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Ante i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Ante ♥

Kako čestitati imendan Anti

Imendan Anti možete čestitati jednostavnom porukom

Dragi Ante sretan ti imendan!

ili

Sretan imendan Ante!

Ako želite proširiti poruku možete staviti imendan u kontekst svetog Antuna i značenja imena Ante.

Sveti Antun Padovanski

Sveti Antun portugalskog je porijekla. Rođen u Lisabonu 1195. godine. Od samog rođenja odgajan je skromno i ponizno, te se u mladim danima odlučio posvetiti Bogu. Umro je u Arcelli kod Padove 13. lipnja 1231. u 36 godini života. Otuda i pridjev Paovanski. Koliko je bio ponizan za života govori predaja da su djeca nakon njegove smrti hodala ulicama Padove i i vikala : Svetac je mrtav, svetac je mrtav. Zaista bio je veliki svetac, koji je ostavio tragove koji se poštuju do današnjeg dana.

Sveti Antun je činio brojna čuda prema djeci, a smatra se zaštitnikom djece, te se obično na njegov spomendan djeca vode ili dolaze u crkvu kako bi dobila blagoslov i zaštitu.

Osim kao zaštitnika djece smatra ga se i svecem izgubljenih stvari. Na neki način sveti Antun pomaže da se stvari ponovno otkriju. Jedna kratka molitva kaže. Svetom Antunu se može moliti i za pronalazak ljubavi. Postoji jedna priča i pismo koje se navodno čuva kod fratara u Sant’Antonio kako je je jedna gospođa iz Južne Amerike u ljutnji na svetog Antuna koji nije uslišio njenu molitvu da joj kćer nađe muža bacila kip kroz prozor. Kip je udario prolaznika, a on je kasnije postao gospođin zet.

Ikonografija vezana uz svetog Antu uključuje djetešce, ljiljan, mladost, franjevački habit, plamen, srce i kruh.

Vezano: