Proslava prve pričesti

26. svibnja 2020. 0 By admin

Proslava prve pričesti

Obično se prva pričest obavlja u sedmoj ili osmoj godini djetetovog života. Djecu za prvu pričest pripremaju vjeroučitelji, ali bi roditelji trebali također pažljivo slušati njihove upute i pridržavati ih se po pitanju ceremonije.

Odjeća za prvu pričest

Ovisno o crkvenoj zajednici u kojoj se prva pričest odvija haljine će pripremiti vjeroučitelji ili ih roditelji sami trebaju pripremiti. Djevojčice nose bijele haljine koje trebaju biti jednostavne, a dječaci sportsko elegantna odijela. Ali najbolje bi bilo dogovoriti se s ostalim roditeljima i vjeroučiteljima kako se vaše dijete ne bi izdvajalo iz skupine i time mu prouzročili neugodnosti. Također, se zajedno dogovorite hoće li djevojčice nositi cvjetne bukete, krune ili cvjetne ukrase za kosu.

Roditelji i rodbina koja prati djecu trebala bi se odjenuti u elegantna odjela, ali nikako svečana.

Svečane satenske haljine i slične kombinacije ne priliče za ovu prigodu.

Ručak proslave svete pričesti

Na ručak poslije ceremonije, bilo da se radi u kući ili restoranu pozivaju se samo rodbina i zaista bliski prijatelji.

Ručak proslave možete organizirati kod kuće ili u restoranu, ovisno o željama. U restoranu ćete organizirati ako želite više uživati u tom danu, a manje se opterećivati gostima, a kod kuće ako imate volje i želje pokazati svoje organizatorsko umijeće, te volite i inače organizirati okupljanja.

Na proslavi prve pričesti može u pozadini svirati glazba, ali nije običaj pozivati bend ili zabavljače.

Ručak treba biti svečani u nekoliko sljedova.

Pokloni za svetu pričest

Pokloni koje donosi obitelj trebali bi biti ozbiljni i korisni za dijete.

Nije neobično da se za Prvu pričest poklanja novac uz čestitku. Na taj način pomažete roditeljima u organizaciji, a ako to roditelji neće iskoristiti dijete može samo odabrati poklon koji želi.

Ako je proslava u restoranu obično se ne nosi poklon vrećicu  za roditelje, nego samo čestitku, novac i po želji manji simbolični poklon za dijete. Ako se proslava radi u kući možete napraviti kolače, ponijeti poklon vrećicu za roditelje uz poklon za prvopričesnika.

Ranijih godina kad su se proslave prve pričesti organizirale uvijek kod kuće bio je običaj ponijeti poklon vrećicu u koju bi se stavile neke dodatne namirnice potrebne za proslavu poput keksa, bombonjere, soka, pića,  šećera i kave ili ponijeti kolače. Takve poklon vrećice i kolači se nose i danas ukoliko se proslava organizira kod kuće, dok se kod proslave u restoranu za iznos te “poklon vrećice” uvećava poklon za dijete ako je u novcima ili stavlja dodatno uz čestitku i poklon, ako ste kupili i poklon za prvopričesnika.