28. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Očekivanja od vrtića

Kod popunjavanja zahtjeva za upis djeteta u vrtić roditelji trebaju ispuniti polje koja su vaša očekivanja od vrtića. Ispod su neke pojednostavljene ideje što mogu biti vaša očekivanja od vrtića...

Očekivanja od vrtića

Očekivanja od vrtića

Svake godine prilikom rokova za upis u dječje vrtiće javlja se određeno komešanje među roditeljima. Posebno ako upisujete prvo dijete žele znati kakav je vrtić, kakva su iskustava roditelja ranijih godina, kakvi su odgojitelji u vrtiću i koliko se radi s djecom.

Za početak najvažnija stvar koju roditelji trebaju nekako shvatiti, prije nego uopće upišu dijete, je da današnji vrtići nisu kao prije 50-tak godina čuvališta, odnosno skloništa za djecu. Neki vrtići su jako dugo čuvali tu tradiciju, a zbog toga što vrtićka faza relativno kratko traje, roditelji često mjereno po sebi i svojim odlascima u vrtić imaju i danas takva očekivanja od vrtića. Međutim, danas su vrtići odgojno obrazovne ustanove u kojima rade visoko obrazovani odgojitelji. U vrtićima ne rade “tete” nego odgojitelji, iako je praksa da djeca odgojitelje zovu “teta” jer većina djece ne izgovara dobro riječi prilikom polaska u vrtić i teta je svakako bliža i lakša riječ djeci.

Vrtići baš poput škola imaju svoj kurikulum koji moraju poštovati, a jako slično i školi “raspored sati”. Ne zvoni zvono, ali zna se točno za koje sate se otprilike planira koja aktivnost, kad su obroci, kad je prematanje mlađe djece u jaslicama, kad su međuobroci, u kojoj dobi i u koje doba dana se bavi kojim aktivnostima.

Dnevni ritam aktivnosti, odnosno raspored će biti otprilike ovakav i on je standardiziran:

do 9 dolazak u vrtić / jaslice
8 – 9 doručak
9 – 10 fizičke aktivnosti – neki odgojitelji organiziraju standardne vježbe, neki s mlađom djecom u jaslicama rade pjesme s pokretima, planiraju se igre za razvoj krupne motorike.
oko 10 h užina
10 do 11:30 boravak na zraku u dvorištu vrtića i igre na otvorenom. Ukoliko vremenske prilike to ne dopuštaju tada se s djecom rade likovni, eksperimenti, glazbeni, prometni ili slični edukativni sadržaji.
11:30 – 12:30 ručak je ovisno o dobi djeteta u ovom vremenskom intervalu. Djeca se potiču da samostalno jedu, mlađoj djeci se pomaže. Dijete u vrtiću može početi bolje jesti, potaknuto time što vidi kako druga djeca jedu, ali odgojitelji nemaju metodu “natjerati” djecu da jedu. Ukoliko su vaša očekivanja da dijete u vrtiću mora jesti vjerojatno ćete se razočarati.
12:30 – 14:30  poslijepodnevni odmor – U pravilu ovo je vrijeme kada djeca spavaju. Djeca koja ne spavaju će morati naučiti biti tiha i poštovati djecu s kojom dijele prostor. To je vrijeme za tihe aktivnosti poput slušanja priča, crtkanje ili slično.
14:30 užina
Iza 15 sati su raznovrsne aktivnosti, ovisno o vremenu izlazi se u dvorište.
Djeca koja ostaju duže u vrtiću dobivaju još i kasnu užinu.

Pelene se mijenjaju po potrebi. Ali također planirano. U pravilu se djeca premataju 3 puta. Prije izlaska na dvorište, prije spavanja i nakon spavanja.

Ako su vaša očekivanja drugačija možete razgovarati s odgojiteljima za ustupak, ali morate znati da ni oni nemaju puno prostora za manevriranje individualnih potreba budući da je u skupinama obično 20 do 30 djece. To što je 20 do 30 djece na 2 odgojitelja, točnije jednog odgojitelja osim u dijelu dana kada se preklapaju će vas vjerojatno šokirati. Vjerojatno od vrtića imate očekivanje da se radi u malim skupinama, ali svi gradski vrtići rade u više manje sličnim okolnostima.

Važno je da znate kako nisu odgojitelji odabrali raditi u takvim uvjetima i da to poštujete. Dva odgojitelja trebaju promijeniti kod 25 djece pelene, svu djecu upratiti koliko su jeli, promijeniti odjeću kada se zaliju, pomoći im se obuti i obući kod izlaska na dvorište, sve to ponoviti kod povratka u sobu. Pomoći im odjenuti pidžame…

Zbog toga birajte što jednostavniju odjeću za vrtiće sa što manje gumba, obuću na čičak koju ne treba vezati, deblje jakne ako je zima, a ne da se oblači djeci po nekoliko slojeva.

Ono što možete učiniti po tom pitanju je u dogovoru s odgojiteljem ili samoinicijativno zvati i pisati Gradu koji je vlasnik i organizator vrtića kako bi se poboljšali uvjeti, ali baš kao što ni u poduzeću u kojem vi radite ne možete vi mijenjati uvjete rada, nego nadređeni tako nema smisla gunđati na odgojitelje što ne stignu nešto što im njihov nadređeni nije stavio u plan rada jer su vaša očekivanja od vrtića bila drugačija.

O odgojiteljima dosta toga ovisi, ali s druge stane i vrlo malo. Na odgojitelje možete gledati kao i na učitelje ili nastavnike. Neki su bolji, neki lošiji, ali u konačnici svi moraju ispoštovati isti plan i program.

Na primjer, možete steći dojam da neki odgojitelji ne vole voditi djecu u dvorište, međutim i u takvim situacijama se više radi o dinamici grupe nego odgojiteljima. Ukoliko u grupi postoje djeca koja se ne žele obuvati i oblačiti, postaje nemoguće spremiti 20 djece za izlazak, dok njih 10 treba moliti da obuju obuću, u međuvremenu ostaloj djeci postane prevruće pa skidaju jakne, pa izlasci u dvorište postaju nemoguća misija. Rad s djecom najviše ovisi o tome koliko su roditelji odgojili svoju djecu da poštuju drugu djecu i autoritete.

Hrana je također standardizirana kao i veličine porcija. Osobni je dojam da se u nekim vrtićima bolje jede, a u nekim lošije jer svi kuhaju po istoj tablici i preporukama.

Pri odluci u koji vrtić upisati dijete najviše možete gledati na sigurnost zgrade, veličinu dnevnih boravaka, smještaj garderobe i veličinu dvorišta, a zapravo sva ona pitanja s početka teksta su standardizirana i u bilo koji vrtić da upišete dijete bit će slična situacija.

Kod popunjavanja zahtjeva za upis djeteta u vrtić roditelji trebaju ispuniti polje koja su vaša očekivanja od vrtića. Ispod su neke pojednostavljene ideje što mogu biti vaša očekivanja od vrtića:

Dječji vrtić bi trebao imati ulogu čuvanja djece.
Dječji vrtić bi djecu trebao pripremati za buduće školovanje.
Važno mi je da vrtić bude mjesto dječjeg obrazovanja.
Važno mi je da djeca u vrtiću uče dok se igraju.
Važni mi je da se djeca u vrtiću igraju.
Važno mi je da djeca u vrtiću steknu dobre navike hranjenja.
Važno mi je da djeca u vrtiću steknu dobre navike spavanja i odmaranja.
Važno mi je da se u vrtiću potiče društveni/socijalni razvoj djeteta.
Važno mi je da dječji vrtić potiče sva područja dječjeg razvoja.