25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Nikola – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Nikola slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Nikola – imendan 2024. –

Nikola je katoličko ime koje ima svoj imendan slavi 06.12.

Tijekom godine se još nekoliko puta spominje ime Nikola, te se imendan ukoliko ste Nikola može obilježavati najmanje tri-četiri puta godišnje i to.

09.07.
10.09.

14.11.
06.12.

Ipak “pravi” i svima poznati sveti Nikola se slavi 06. prosinca te je to dan kada većina Nikola proslavlja svoj imendan.

Nikola slavi imendan 06.12.

Iznad ste saznali na koji datum Nikola slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Nikola i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Nikola ♥

Kako čestitati imendan Nikolama

Čestitke za imendan Nikola

Nikolama imendan možete čestitati sasvim jednostavnom porukom:

Nikola sretan imendan!

ili

Dragi Nikola sretan ti imendan!

Kako čestitati imendan Nikolama porukom

Ukoliko želite personalizirati poruku, te čestitati imendan posebnijom porukom uz čestitku možete dodati i neke karakteristike imena Nikola ili sveca sv. Nikole.

Dragi Nikola, sretan ti imendani i nadam se da ćeš uvijek biti pobjednik u svemu što sebi zacrtaš, baš kao što tvoje ime o tebi govori!

Proslava imendana

Iako imendan nije zamjena za rođendan, kada obilježavamo datum svog rođenja, jedan je od datuma u godini koji vrijedi proslaviti. Na taj način odajemo počast svecu čije ime nosimo i koji je značajno obilježio naš život čak i ako toga nismo svjesni. Zbog toga ne treba birati ili ću slaviti imendan ili rođendan, nego je lijepo proslaviti i jedno i drugo. Tradicija proslave imendana seže u srednji vijek, a u hrvatskim krajevima do početka 20. stoljeća imendan je bio gotovo važniji od rođendana. Nakratko je zaboravljen običaj slavljenja imendana kroz sredinu dvadesetog stoljeća, da bi ulaskom u 21.stoljeće ovaj običaj ponovno oživio, te su se ljudi ponovno započeli prisjećati svojih imendana i proslaviti spomendane svetaca čija imena nose.

Jedna od boljih stvari kod proslave imendana je što ne morate znati nečiji rođendan ni puno detalja o toj osobi da biste joj se mogli javiti, čestitati imendan i poslati poruku. Dovoljno je da tek znate kako se zove i možete čestitati imendan.

Sveti Nikola – zimski

Sveti Nikola je poznati darivatelj djece čiji datum spomendana znaju već i mala djeca, tako da obilježiti imendan ako se zovete Nikola sigurno nećete zaboraviti. Darivatelj za života, a nakon smrti svetac koji je brojne darivao svojom milošću i uslišao molitve popularni je svetac, omiljen među djecom, ali i među putnicima, moreplovcima i svima kojima je zaštitnik ili onima koji se njemu utječu.

Poznati su običaji darivanja djece za sv. Nikolu, pa se može reći da je ovo najomiljeniji dječji svetac.

Sveti Nikola – ljetni –

Sveti Nikola ljetni zapravo je isti svetac, ali se na taj dan u svibnju obilježava kada su njegovi posmrtni ostaci preneseni iz jednog mjesta u drugo. Kod nas ne ne obilježava i ne proslavlja na neki poseban način, osim u istočnim krajevima.

Sveti Nikola – jesenski –

Sveti Nikola jesenski zapravo je spomendan sveca hrvatskog porijekla sv. Nikole Tavelića. Sasvim je prirodno da se u krajevima koji štuju ovog sveca posebno obilježava ovaj dan, čak i svečanije nego svetog Nikolu u prosincu. Sveti Nikola Tavelić prvi je hrvatski svetac i zaštitnik hrvatskog naroda, koji je još sa trojicom subraće podino mučeničku smrt i bačen na lomaču. Šibenskog je porijekla. Rođen je u plemićkoj šibenskoj obitelji 1340. godine. Posebno se štuje i u Bosni gdje je bio poslan u službu. Spomendan svetog Nikole Tavelića slavi se 14.11.

Vezano: