29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Pokloni za djecu za sv. Nikolu – prijedlozi i tradicija darivanja

Na dan sv. Nikole obično se darivaju djeca mlađe dobi manjim poklonom...

Prijedlozi poklona za djecu za sv. Nikolu

Prijedlozi (ideje) poklona za djecu za sv. Nikolu

Na dan sv. Nikole obično se darivaju djeca mlađe dobi manjim poklonom.

Poklon bi trebao biti više simboličan i obično je manji od poklona koji se daje za Božić. Poanta darivanja djece na dan sv. Nikole nije u primanju velikih poklona, nego bi fokus trebao biti na dijeljenju i davanju drugima, prema uzoru na sv. Nikolu. Zbog toga su pokloni na sv. Nikolu relativno jednostavni i mali, a dobro bi bilo darivati djecu nečim što mogu dijeliti s braćom i sestrama ili prijateljima.

Pokloni za djecu za sv. Nikolu

Kako bi ostali vjerni tradiciji sv. Nikole pokušajte pronaći slatkiše ili igračke koji stanu u čizme.

Preporučuje se nešto od sljedećeg:

  • omiljena čokolada,
  • slatkiši,
  • bomboni u obliku životinjica,
  • olovke u boji i zanimljivo oštrilo,
  • gumice za brisanje raznih oblika,
  • setovi za izradu kreativnih radova
  • baloni,
  • posuda za pravljenje balona od sapunice,
  • metalni autići, avioni…
  • rukavice, šal ili kapa
  • male lutke,
  • puzzle,
  • magneti ili sl.

Kako pripremiti sve za sv.Nikolu

Ako u vašoj obitelji nije postojala tradicija darivanja djece na svetog Nikolu, pa niste sigurni kako obilježiti ovaj dan ovo su ideje kako se pripremiti za dolazak sv. Nikole.

  • Pomognite djeci odabrati i očistiti čizme uvečer 5. prosinca.
  • Zajedno ih stavite na prozorsku klupčicu ili u pokraj ulaznih vrata.
  • Ako želite s njima napišite pismo sv. Nikoli o tome kako su bili dobri i darežljivi, te dijelili svoje igračke i ono što imaju tijekom godine. Ovo je odlično vrijeme za refleksiju onoga u čemu su vaša djeca bila dobra, ali i da ih podsjetite na važnost darivanja i dijeljenja.

Kako postaviti mala očekivanja za sv. Nikolu

U današnjem vremenu očekivanja djece vezana uz Božićne i poklone za sv. Nikolu postaju sve veća i veća. Ne može se reći sa sigurnošću kako su današnja enormna očekivanja vezana uz poklone postala standard, ali nekada su djeca sretno slavila sv. Nikolu i Božić s mnogo, mnogo manje. Želite li smanjiti svoje i dječja očekivanja već unaprijed razgovarajte s djecom zbog čega se proslavlja sv. Nikola, koliko je bitno darivati druge umjesto uvijek željeti više za sebe. Također, stalno objašnjavajte djeci kako ne treba uspoređivati ono što ima s onim što imaju druga djeca u ovom slučaju tko je što dobio za sv. Nikolu.

Primjeri priča koje možete čitati djeci:
Najotmjeniji div u gradu, Julia Donaldson;
Najbogatiji vrabac na svijetu, Eduard Petiška;
Medvjedići luduju za igračkama, Stan i Jan Berenstein

Čarli nikome ne da svoje igračke, Thierry Courtin
Medvjedić Križo je moj!, Stephanie Jeffs
Riba duginih boja, Marcus Pfister

Zbog čega se djeci daruju pokloni na Dan svetog Nikole

Prva priča kaže da je otac tri siromašne kćeri odlučio trgovati njihovom ljepotom kako bi skupio miraz za njihovu udaju. Sv. Nikola je doznao za tu nakanu, te mu je u noći ubacio kroz prozor vrećicu sa zlatnicima. Kada je sv. Nikola ubacivao novac za najmlađu kćer otac je potrčao za njim i tako otkrio tko ga dariva.

Druga priča je, isto tako o velikodušnosti biskupa. Nikola je tako siromašnoj djeci ubacivao darove kroz prozor da ih razveseli.

Otuda ideja o vrećici s poklonima koja se daruje djeci.

Na nekim slikama sveti Nikola prikazivan je s tri zlatne vrećice, nekad s tri zlatne kugle, a nekad s tri naranče, pa se simbol darivanja naranči na dan Svetog Nikole proširio. Tradicija darivanja naranči proširila se na svoj jesensko voće, orahe, lješnjake, jabuke, a ubrzo na slatkiše.

Koji je cilj darivanja poklona djeci za Svetog Nikolu

Osim jednostavnog razloga kako bi se razveselilo djecu, predbožićni blagdani, koji se općenito smatraju godišnjim dobom darivanja, Sveti Nikola, Sveta Lucija i Božić izvrsna su prilika da naučimo djecu o ljepoti darivanja drugih.

Kako bi djeca prihvatila naviku darivanja, uvijek ih uključite u humanitarne akcije u koje se sami uključujete, te im pričajte o posljedicama i svrsi darivanja siromašnih i potrebitih.

Donirajte odjeću, dopustite djeci da sami selektiraju odjeću i neke svoje igračke koje će donirati. Ako sami bez njihove prisutnosti prođete kroz njihov ormar, svrhovitost učenja djece se gubi. Neka vaše dijete sudjeluje u svim aktivnostima oko darivanja odjeće. Pomognite starijima, susjedima i sl.

Važnije od poklona koje će dijete dobiti na Svetog Nikolu je da ga naučite ljepoti darivanja.

Kako je sv. Nikola postao Djed Božićnjak

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca s noći 5. na 6. prosinca ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da vide jesu li bila dobra kroz cijelu prošlu godinu da bi ih sv. Nikola darivao ili će dobiti šibu od krampusa o d kojeg svi strepe.

Nakon reforme kršćanstva, njemački protestanti su odlučili djecu darivati na sam dan Isusovog rođenja 25.12. na Božić. Njemačku priču o Djedu Božićnjaku dalje je doradio američki ilustrator Thomas Nast koji je dodao neke detalje poput radionice Djeda Božićnjaka na Sjevernom polu (Laponija), te o njegovoj listi dobre i loše djece.

Coca cola ga je u svojim reklamama proslavila 1931. Glavni pomoćnik Djeda Božićnjaka Rudolf koji je prepoznatljiv po svome crvenom i sjajnom nosu izumljen je nekoliko godina kasnije 1939. u Montgomery Ward Company.

Tako je sve započelo, a danas su Djed Božićnjak i njegov pomoćnik Rudolf poznati u cijelom svijetu, kao i vrijeme darivanja koje oni nagoviještaju.

Opširnije o svetom Nikoli