18. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Katarina – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Katarina slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta...

imendan Katarina

Katarina – imendan 2024. –

Katarina je katoličko ime koje ima svoj imendan nekoliko puta godišnje. Katarine obično slave imendan na dan svete Kate (Katarine) Aleksandrijske 25.11. ali se može obilježavati i na druge datume kada je spomendan Katarina.

Katarina ima spomendan:

13.02.
24.03.
29.04.
25.10.
25.11.
28.11.

Iznad ste saznali na koji datum Katarina slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru. Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Katarina i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Katarina ♥

Sveta Katarina čiji imendan slavimo 25.11. je sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica koja je živjela u 3 stoljeću. Bila je djevojka na visokom položaju, iznimno lijepa i pametna, koja je mučeništvo podnijela u Aleksandriji. Sveta Katarina je zaštitnica mnogih biskupija, gradova, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Molitva svetoj Katarini moli se ovako:

Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti u borbi s napastima svijeta. Pomozi mi iskreno ljubiti Boga svim srcem i umom i njemu služiti. O slavna sveta Katarino, po svojem slavnom mučeništvu, za ljubav Kristovu, pomozi mi da budem vjeran svojoj vjeri i svome Bogu dok živim. Amen

Bože, koji si uresio svetu Katarinu, djevicu i mučenicu, darom velike mudrosti i kreposti te pobjedničkom borbom s neprijateljima vjere, daj nam, molimo te po njezinu zagovoru, postojanost u vjeri i njenu mudrost da možemo srcem i umom služiti Tebi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Kako čestiti imendan Katarinama i Katama

Možete čestiti sasvim jednostavno:

Sretan imendan Katarina!

Sretan imendan Kato!

Od srca ti želim sretan imendan!

Ali možete dodati i neku osobnu posvetu za imendan

Čestitke za imendan Katarina

Moja je iskrena želja da ti je Bog da život pun veselja. Sretan imendan Katarina.

Neka te uvijek prati sreća, a velika želja srca mog je da te još dugo čuva Bog. Sretan imendan Katarina.

Čestitke za Imendan Katarinama na društvenim mrežama

Drage naše Kate i Katarine sretan vam vaš dan, sretan vam imendan!

Drage moje Kate i Katarine sretan vam imendan i neka vas prati zaštita svete Katarine.

Imendan sveta Katarina

Kada se govori o imendanu, Katarine ga u pravilu proslavljaju 25.11. ipak, ako vam netko pošalje čestitku na neki od drugih datuma kada se obilježava također sveta Kata, Katarina ili blaženica tog imena ljubazno se trebate zahvaliti, te možete istaknuti kako vi slavite imendan na dan Svete Katarine Aleksandrijske 25.11., ali ni ne morate napomenuti. Poanta čestitke je da vas se netko sjetio i čestitao dan vašeg imena – imendan.

Katarina imendan – datum –

Datum na koji se obično slavi sveta Katarina je 25.11., ali kao što je već spomenuto iznad može se obilježavati i na druge dane kada je dan neke druge svete ili blažene Katarine. Posebno na drugi dan možete obilježavati imendan ako živite u blizini crkve ili u župi kojoj je zaštitnica druga Kata ili Katarina, a ne Katarina Aleksandrijska.

U Zagrebu na zagrebačkom Gornjem gradu postoji crkva sveta Katarine Aleksandrijske i pripada Župi sv. Marka, a nalazi se na Trgu Katarine Zrinske. To je poznata crkva u kojoj se posebno obilježavao blagdan sv. Katarine Aleksandrijske 25.11. Crkva je dosta stradala u dva potresa u 2020. i za sada čeka svoju obnovu, te je privremeno zatvorena.

Poznata je još i Župa sv. Katarine, Selce.

Vezano:

Imena za djecu prema katoličkom kalendaru