Kako saznati kada mi je imendan?

Kako saznati kada mi je imendan?

Ime i prezime koje su nam dali naši roditelji jedna je od vrijednijih tekovina koju imamo. Prezime smo vjerojatno naslijedili, a ime su nam dali naši roditelji. Od trenutka rođenja, to ime označava naš identitet, bilo da smo s roditeljskim odabirom zadovoljni ili ga planiramo promijeniti. U našoj kulturi imenima se pridaje mnogo pažnje i ime je jako važan dio naše osobnosti. Proslava imendana u našoj tradiciji je jako bitna, a do početka dvadesetog stoljeća, proslava imendana bio je najvažniji dan u godini, te se imendan u našim krajevima proslavljao i obilježavao značajnije nego rođendan.

Proslava imendana nije samo naša tradicija i običaj, imendani se slave u različitim kulturama širom svijeta, a posebno u Irskoj, Rusiji, Italiji, Bugarskoj i Grčkoj.

Kada se slavi imendan?

Imendan se obično proslavlja jedanput godišnje i to proslavljamo prema spomendanu sveca koji je nosio naše ime. U katoličkom kalendaru po datumima postoji popis imena, a ta imena zapravo obilježavaju spomendane pojedinih svetaca. Tako ćete na primjer 24.06. pronaći ime Ivan, kada Ivan slavi svoj imendan, a na primjer 25.11. je spomendan sv. Katarine (Kate) kada sve Katarine i izvedenice od njihovog imena slave imendan. U kalendaru ćete pronaći za svako ime više datuma, spomendana, a koji od svih tih datuma ćete obilježavati kao vlastiti imendan sami birate. Na prmjer, ime Ivan se spominje u kalendaru među ostalim i 24.06. i 27.12. Sami odlučujete hoćete li slaviti svoj imendan na jedan ili drugi datum ovisno iz koje ste župe, grada ili u blizini koje crkve živite ili po nekom događaju koji je obilježio vaš život. Ako je vašoj obitelji, domu bliža i značajnije neke crkva ili župa sv. Ivana Krstitelja, kao svoj imendan obilježavat ćete 24.06. jer se tada slavi spomendan sv. Ivana Krstitelja. Ukoliko je zaštitnik vaše župe, grada ili u blizini ima kapela ili crkva sv. Ivana Evanđeliste, tada ćete obilježavati kao svoj imendan 27.12. Također, primijetit ćete kako se u katoličkom kalendaru još mnogo puta spominje ime Ivan, ali na te datume slavit ćete svoj imendan ukoliko nekog sveca posebno se obilježava u vašoj župi ili je na neki način obilježio vaš život. Na primjer, mnogi su za vrijeme svog života ili njihovi roditelji upoznali, molili pod misom ili slušali papu Ivana Pavla II, te je on poseban svetac u njihovom srcu. Spomendan Ivana Pavla II. slavi se 22. 10. Nije neobično da neki Ivan odabere taj dan kao svoj imendan i proslavlja ga na taj datum.

Kada je meni imendan?

Kako je spomenuto iznad, ne postoji čvrsto pravilo kada neka osoba proslavlja svoj imendan, nego ga proslavlja na spomendan sveca čije ime nosi, a njoj i njenoj obitelji je najbliži ili najpoznatiji. U kalendaru pronađite datume na koje se spominje vaše ime, a zatim istražite proslava kojeg datuma bi za vas bila najprikladnija. Obično se bira vama najpoznatiji ili najstariji (najpopularniji) svetac ukoliko nemate osobnih preferencija.

Prvi je zadatak u katoličkom kalendaru pronaći Ime koje nosite, vidjeti koliko puta se ponavlja, a zatim prema svecu na određeni dan odlučiti koji ćete datum odabrati za proslavu svog imendana. Međutim, očekujte čestitke od drugih na spomendane svetaca koji su nosili isto ime kao i vi i drugim datumima. Vi ne morate proslavljati na taj dan svoj imendan, ali ukoliko vam netko čestita treba pristojno zahvaliti, jer tehnički gledano i na taj dan je vaš imendan. Stoga osoba koja vam je čestitala tehnički nije pogriješila, te na takvu čestitku treba također odgovoriti.

Ovdje ćete pronaći katolički kalendar s imenima:

Katolički kalendar – imendani –

Kako proslaviti imendan?

Proslava imendana ovisi od mjesta do mjesta, tradicije do tradicije, ali kod nas se obilježava slično kao rođendan, organiziranjem večere za obitelj i društvo ili okupljanjem na piću obitelji ili društva.


Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)