29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ivan – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Ivan slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Ivan - imendan 2024. -

Ivan – imendan 2024. –

Ivan je najpopularnije katoličko ime kojeg nositelji slave nekoliko imendana godišnje, a dva najznačajnija su u prosincu i u lipnju.

24.06. i 27 .12. slavi se imendan imena Ivan i svih njegovih izvedenica.

Ime Ivan obilježava se:

31.01.
8.03.
7.04.
01, 16, 18, 19 i 30.05.
12.06.
24.06.
26.06.
04.08.
12.08.
19.08.
29.08.
13.09.
9.10.
19.10.
22.10.
13.10.
14.11.
4.12.
14.12.
23.12.
27.12.

Rasprostranjenost imena Ivan jednostavno objasniti jer je ime koje nose dva velika sveca i čovjeka s kojima se Isus družio, to je ime neposrednoga Kristova pretače i najmilijega mu učenika. Za papinsko ime odabralo ga je čak 22 papa, a mnogi sveci nosioci su tog imena.

Ivan salvi imendan u lipnju 24.06.2024. i prosincu  27.12. 2024.

Oko 30 svetaca i blaženika nosi ime Ivan, ali obično se zna reći kako Ivan ima dva imendana, jedan ljeti, a drugi zimi. Imendan ljeti slavi se 24. lipnja prema svetom Ivanu Krstitelju, a imendan zimi se slavi 27.prosinca prema svetom Ivanu Evanđelisti.

Po dva velika sveca Ivana, Svetom Ivanu Krstitelju i Svetom Ivanu Evanđelisti mnogi drugi sveci su dobili ime, pa otuda toliko mnogo dana kada se obilježava ime Ivan, ali obično se ne proslavljaju svi ti datumi, nego jedan od dva najznačajnija, a također između ta dva treba odabrati prema blizini župe, ili svecu kojeg više slavite.

Naravno, ovisno o župi ili crkvi vi možete imendan slaviti i na neki drugi datum, ako je drugi svetac imenom Ivan zaštitnik vaše župe ili crkve. Zanimljivo je da se kod nas posebno proslavlja spomendan blaženog Ivana Merza 10. svibnja, koji uopće nije naznačen u datumima iznad, ali ako ste štovatelj Ivana Merza prirodno je da ćete proslaviti imendan i na ovaj datum.

Kako je papa Ivan Pavao II, miljenik mnogih Hrvata, za očekivati je kako će se sve češće imendan Ivana proslavljati i na njegov spomendan, posebno oni koji su svoje ime dobili baš po papi Ivanu Pavlu II. Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim te je odredio da se blagdan blaženog pape slavi svake godine na taj datum

Iznad ste saznali na koji datum Ivan slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Ivan  i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Ivan♥

Kako čestitati imendan Ivanu?

Imendan se obično čestita jednostavnom čestitkom:

Ivane, sretan ti imendan!

ili

Sretan ti imendan Ivane!

Ako želite dodati neku posvetu možete dodati vezano uz značenje koje ime Ivan nosi ili iskrenost kojom je obilovao sveti Ivan Krstitelj.

Sretan ti imendan i neka te svaki dan i dalje krase vrline iskrenosti i dobrote kojima je obilovao sveti Ivan!

Imendan Ivan – ljetni –

Ljetni imendan Ivan slavi 24. lipnja kada se proslavlja datum rođenja svetog Ivana Krstitelja. Ovo je za kršćane veliki blagdan jer je i sam Isus rekao kako je sv. Ivan Krstitelj “najveći rođeni od žene”. Uz Božić, dan Isusovog rođenja, Malu Gospu, dan rođenja Isusove majke Marije u liturgiji se jedino još slavi rođendan Ivana Krstitelja. Taj datum se još kolokvijalno naziva i Ivandan ili Ivanovo. Uz svetkovinu rođenja Ivana Krstitelja vezani su razni narodni običaji, a kod nas se posebno obilježava paljenjem ivanjskih krijesova. Ivandan baš kao i Božić, obilježen je svjetlom i paljenjem na neki način svjetla, a baš kao što je Božić vezan uz zimski solsticij, tako je i Ivandan vezan uz ljetni solsticij.

Imendan Ivan – zimski –

Zimski imendan Ivan obilježava 27. prosinca, kada se slavi blagdan svetog Ivana, apostola i evanđelista. Ivan se naziva Evanđelist jer je pisac četvrtog evanđelja, tri poslanice i knjige Otkrivenja. Sveti Ivan Evanđelist zaštitnik je teologa, pisaca i knjižničara i općenito umjetnika, slikara i skladatelja.

Imendan izvedenica od imena Ivan

Imendan na dan svetog Ivana slave i ženske inačice imena Ivan, kao i sve izvedenice poput Ivo, Ivica, Ivca, Ivek, Ićo i druge.

Vezano: