19. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

MARKO- imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Marko slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Marko - imendan 2024. -

Marko – imendan 2024. –

Marko je ime kojeg nositelji slave imendan u travnju.

25.04. obilježava se imendan imena Marko i njegovih izvedenica Mark, Maroje, Maro i Markica i sl. Spomendan Marko obilježava još i 07.09.

Spomendani imena Marko:

25.04. i 07.09.

Marko salvi imendan u travnju, 25.04.2024.

Iznad ste saznali na koji datum Marko slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Marko  i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Marko ♥

Sveti Marko – imendan 25.04.

Imendan 25. travnja obilježava se po svetom Marku Evanđelistu, za kojeg se smatra kako je autor Evanđelja po Marku. Umro je u Aleksandriji 25. travnja 65. godine, pa se na taj dan obilježava njegov spomendan, a nositelji imena po ovom svecu slave svoj imendan. Simbol svetog Marka je krilati lav. Svetom Marku se osobe mole protiv nevremena, munja, tuča i suša, za dobro vrijeme i dobru žetvu.

Sveti Marko Križevčanin – imendan 07.09.

Hrvatska ima tri sveca među kojima je i sv. Marko Križevčanin. On je kanoniziran 02.srpnja 1995. godine, a svetim ga je proglasio Ivan Pavao II. Živio je za vrijeme tridesetogodišnjeg rata, a svoje djelovanje usmjerio je na razvijanje vjerske tolerancije i razumijevanje među ljudima. Ipak, na kraju je radi lažnih optužbi umro mučeničkom smrti 7. rujna 1619. god. U Zagrebu na Trešnjevci je župa koja nosi ime ovog sveca, pa u Zagrebu se ovaj svetac svečano obilježava, što dovodi do popularizacije proslave imendana i na ovaj dan, posebno onih koji žive na Trešnjevci i u okolnim naseljima.

Kako čestitati imendan Marku

Imendan se obično čestita jednostavnom porukom ili riječima

Sretan ti imendan, Marko!
Marko, sretan ti imendan!

Ukoliko želite proširiti poruku možete dodati nekoliko riječi o značenju imena ili sveca čije ime osoba nosi.

Možete napisati:

Marko, sretan ti imendan i da budeš hrabar i odvažan, kao što tvoje ime o tebi govori!

Kako proslaviti imendan

Imendan se proslavlja u biti na sličan način kao i rođendan, osim što nema dijela u kojem se iznosi torta i puše u svjećice. U našoj kulturi, kroz povijest do početka 20 stoljeća, često je proslava imendana bila i značajnija od proslave rođendana. Tada se okupljala obitelj kod osobe koja nosi to ime i tako se proslavljao taj poseban i značajan dan za tu osobu.

Tradicija proslave imendana i posebnog obilježavanja spomendana sveca čije ime se nosi jako je popularna u kršćanskim zemljama. Ovo je odlična tradicija jer osobe imaju dvaput priliku za slavlje. I kada im je imendan i kada im je rođendan.

Za razliku od rođendana, kada morate znati točan datum nečijeg rođendana da biste toj osobi čestitali njen poseban dan, kada je u pitanju imendan, dovoljno je znati samo ime te osobe te imate priliku da se javite, čestitate i pokažete na neki način toj osobi da vam je važna.

Kao što je rođendan prilika da se stavi u fokus nečije rođenje, te izrazi zahvala što je neka osoba rođena, imendan je prilika da se proslavi ime koje ta osoba nosi. Možete se prisjetiti i značajnih osoba iz prošlosti koje su nosile to ime, a ne samo sveca po kojem se taj dan obilježava. Imendan treba iskoristiti i kao priliku da se razgovara s djecom o imenima, posebno o njihovom imenu. Zbog čega je to ime odabrano, po kome su ga dobili, što to ime znači i što njima predstavlja. Obilježavanje imendana je prilika da se uža i šira obitelj okupi, zbliži, te na neki način poveže.

Vezano: