26. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Josip – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Josip slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Josip – imendan 2024. –

Josip je katoličko ime koje ima svoj imendan nekoliko puta kroz godinu.  Blagdan sv. Josipa slavi se 19.03, ali se još 30.04, 01.05, 23.06. i 18.09. obilježava se imendan imena Josip i njegovih izvedenica.

Kada Josip ima imendan

Josip slavi imendan:

19. 03.

ali imendan Josip može obilježavati i
30.04.
01.05.
23.06.
18.09.
11.12.

Iznad ste saznali na koji datum Josip slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Spomendan sv. Josipa proslavlja se 19.03.

19.03. svake godine zaHrvatsku je poseban dan. NE samo da se slavi spomendan svetog Josipa, da osobe koje se zovu Josip proslavljaju svoj imendan, u Hrvatskoj se na ovaj datum proslavlja i Dan očeva, a sveti Josip zaštitnik je i Hrvatske, kao i grada Karlovca, gdje se nalazi i crkva posvećena svetom Josipu.

Od crkvi koje su posvećene svetom Josipu najpoznatije su ona u Zagrebu na Trešnjvci i crkva na Dubovcu u Karlovcu, ali su svetom Josipu posvećene još mnoge crkve i kapele koje su manje poznate. Kao što je svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji, tako je i cijeli mjesec ožujak posvećen svetom Josipu.

Blagdan sv. Josipa obično pada kroz vrijeme korizme, ali se odgađa i slavi nakon Uskrsa jedino ako pada na dane u velikom tjednu. U svakom drugom slučaju na taj dan se ne posti i ne provodi korizmena pokora.

Sv. Josip zaručnik je Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac i hranitelj, zakonski Isusov otac na zemlji. Sveti Josip je živio skromno u gradiću Nazaretu u pokrajini Galileji na sjeveru Palestine i svojim radom je uzdržavao sv. Obitelj.

Sv. Josip 1. svibnja

Istog sveca kojeg slavimo 19. ožujka slavimo i 1. svibnja. Za svetog Josipa se kaže kako je bio čovjek od velikih djela, vrijedan i skroman. Zbog toga crkva na 1. svibnja slavi Josipa Radnika. Zbog toga i na 1. svibnja osobe koje nose ime Josip ili izvedenice iz tog imena proslavljaju svoj imendan.

Čestitke za imendan Josip

Imendan možete čestitati kratkom porukom ili čestitkom
Josipe, sretan ti imendan!
Sretan ti imendan Josipe!

Želite li pridodati nešto uz čestitku možete naglasiti osobine koje je imao sv. Josip ili vezano uz samo značenje imena Josip.

Sretan ti imendan Josipe i da uvijek budeš tako vrijedan i skroman, baš kao što je bio i sveti Josip čije ime nosiš!

Josipe, sretan ti imendan i da ti dragi Bog, podari najveće svoje darove kao što sugerira ime koje nosiš!

Kako se proslavlja imendan?

U našoj tradiciji imendan se proslavlja slično kao rođendan, s tim da je da bismo čestitali nekome imendan zapravo dovoljno znati kako se netko zove, nije potrebno znati prezime, datum rođenja, pa se općenito imendan čestita i ljudima s kojima nismo jako bliski, ali ih poznajemo, kako bismo pokazali da smo ih se sjetili i kako imaju određenu ulogu u našem životu.

Za imendan se obično organiziraju večere u kruhu obitelji ili prijatelja, te se proslavlja na sličan način, s izuzetkom što se serviraju bilo kakvi kolači, te nema torte i puhanja svjećica. Također, za imendan na poklon se obično ne nose pokloni, nego tek vino ili bombonjera, odnosno neki slatkiš ukoliko se radi o mlađoj osobi, međutim, nije neobično donijeti ni pravi poklon, u stilu rođendanskog poklona kada nekome idemo “na imendan”.

Ako se zovete Josip i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Josip ♥

Vezano: