1. svibnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Utjecaj dojenja na inteligenciju djeteta

Utjecaj dojenja na inteligenciju djeteta

Iako se inteligencija donekle smatra nasljednom osobinom, genetika na nju utječe 40-80%. Jedno od istraživanja je pokazalo da na inteligenciju utječe i dojenje.

Djeca dojena do 3 godine imala su za oko 3-8 veći IQ od djece koja nisu dojena. Zašto je to tako još je uvijek prilično nejasno. Neki od elemenata koji se navode kao mogući su imunološki čimbenici majčinog mlijeka koji utječu na to da dijete ima manju vjerojatnost da oboli od bolesti koji iscrpljuju energiju i ometaju rano učenje.
Majčino mlijeko također može utjecati na funkcioniranje živčanog sustava, osim toga bogat je izvor omega 3 masnih kiselina.

Pokazalo se da duže dojenje kod djece utječe i na to da su takva djeca pretekla s kvocijentom inteligencije braću i sestre koji nisu imali isto vrijeme dojenja.

Opsežan sažetak jedanaest različitih istraživanja koje je uključivalo preko 7.000 djece objavljen je u American Journal of Clinical Nutrition donio je zaključak kako djeca koja su duže dojila imaju u prosjeku 5,2 boda veći IQ u odnosu na dojenčad hranjenu adaptiranim mlijekom.

Iako su neki znanstvenici osporavali ovu tezu tvrdnjom da se radi samo o genetici, polazeći od pretpostavke da će inteligentnije i obrazovanije mame vjerojatno dulje dojiti. Te da nakon toga djeca postižu i bolje rezultate na testovima inteligencije prvenstveno zbog genetike, ali i zbog obrazovnih prednosti. Međutim za ovu tvrdnju se našlo manje dokazanih poveznica.

Nutricionist James Anderson koji je vodio istraživanje kaže da su uspjeli izdvojiti još neke čimbenike koji utječu na razvoj inteligencije, osim nutritivnih sastojaka majčinog mlijeka. Procjene njegovog tima su bile da odluka o dojenju i majčina veza s djetetom čini oko 10% povećanja kvocijenta inteligencije dok se oko 60% krije u hranjivosti majčinog mlijeka.

Vezano:

Inteligencija – mitovi i činjenice – O vama (covermagazin.com)

Što je inteligencija – mitovi i činjenice