28. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Zdrave namirnice pune kalorija za izbirljivu i mršavu djecu

Iako je debljina sve veći problem kod djece mnoge majke se suočavaju sa suprotnim problemom, izbirljivom djecom koja ne žele jesti...

Zdrave namirnice pune kalorija za izbirljivu i mršavu djecu

Zdrave namirnice pune kalorija za izbirljivu i mršavu djecu

Iako je debljina sve veći problem kod djece mnoge majke se suočavaju sa suprotnim problemom, izbirljivom djecom koja ne žele jesti. Naravno, zaključke o premršavosti djece ne smijete sami donositi, jer djeca trebaju “izgledati” mršavije od odraslih jer im je konstitucija drugačija, a i svakom se roditelju čini da njegovo dijete premalo jede. Ako smatrate da je vaše dijete premršavo, razgovarajte s pedijatrom koji zajedno s vama može razraditi strategije za debljanje djeteta. Ispod ćemo navesti neke namirnice koje vam mogu pomoći u tim strategijama i na zdrav način dodati kalorične vrijednosti u prehranu.

-1- Margarin ili maslac – Ako vam treba ekstremna doza kalorija pokušajte prvo namazati krišku margarinom ili maslacem, a zatim zdravim namazom koje dijete voli.

-2- Maslinovo ulje – Pokušajte dodati malo maslinovog ulja u jela koja dijete već jede.

-3- Domaći kruh – Kada sami pravite kruh možete ga obogatiti vrijednim mljevenim sjemenkama, orašastim plodovima, raznim vrstama brašna i mljevenih žitarica ili bilo čim drugim, a ako ne pretjerate kruh će i dalje imati fini neutralni okus.

-4- Smoothie – Ako vaše dijete voli smoothie imate idealnu priliku da mu dodate više vrsta voća.

-5- Kakao – Umjesto čokoladnih napitaka sami pravite mliječni kakao s pravim kakao prahom i šećerom. Zdraviji je i bogatiji kalorijama.

Namirnice ispod bogate su kalorijama i koncentrirani izvor energije:

– Avokado
– Orašasti plodovi
– Maslac
– Sir
– Biljna ulja
– Sjemenke
– Sušeno voće
– Kakao

Više informacija o tome koliko kalorija imaju pojedine namirnice potražite u tablici ispod :

Kako potaknuti dijete da jede bolje i zdravije

Prije nego uđete u borbu s djecom prilikom svakog obroka, dobro bi bilo uzeti u obzir neke činjenice. Uvijek imajte na umu kako je odbijanje određene hrane, sasvim normalno dječje ponašanje, te uzmite u obzir:

  • dječje osobne preferencije
  • to da možda nisu gladni
  • odbojnost prema nečemu novom
  • dječje bolesti koje smanjuju apetiti.

Ispod su i neke ideje kojima možete potaknuti dijete da bolje jede

1 – Ograničite distrakcije

Mnogi pokušavaju „našopati” dijete dok se dijete bavi nečim drugim, na primjer gleda u mobitel, međutim gledanje u ekrane dok dijete jede uzrokovat će potpuni gubitak interesa za hranu, jer dijete neće shvatiti da osjećaj sitosti i užitka dolazi od hrane, nego od ekrana, te će kada je gladno posezati za mobitelom i plakati kako ga želi.

Puno je bolje usredotočiti se na hranu, obiteljski razgovor vezan uz hranu, te dati priliku djetetu da vidi ostale članove obitelji kako jedu.

2 – Servirajte prikladne porcije

Možda uopće nije problem što vaše dijete ne želi jesti, nego problem vidite u tome što dijete odbija pojesti svu hranu sa svog tanjura. Morate uvijek imati na umu ( a ispod ćete pronaći i detaljan link o tome koliko dijete treba jesti) kako dijete ne može jesti koliko i odrasla osoba. Ako dijete ostavlja hranu na tanjuru, to je često zbog toga što je sito, a ne zbog toga što je izbirljivo.

3 – Smanjite grickanje i napitke između obroka

Neka djeca ne jedu za vrijeme obroka, jer pojedu mnogo slatkiša i grickalice između obroka, ili popiju puno slatkih napitaka. Ako vaše dijete ne osjeća glad pred obrok, vjerojatno neće jesti. Naučite dijete kako se jede samo za stolom i kako u međuvremenu nema ništa drugo.

Koliko dijete dnevno treba jesti? – Roditeljstvo i djeca (covermagazin.com)

Odbijanje hrane je normalan izazov roditeljstva. Za roditelje to može biti prilično teško razdoblje puno frustracija, ali je zapravo normalna roditeljska faza, a najčešće i privremena. Najvažnije je uzeti u obzir koliko odbijanje hrane traje, koliko je dijete zdravo, ima li nedostatke nekih nutrijenata radi odbijanja hrane, te koliko dijete prati tablicu rasta i razvoja. Uvijek pratite ove parametre, te potražite pomoć ukoliko dijete duže vremena odbija hranu ili ima neke zdravstvene tegobe vezane uz odbijanje hrane.