JAKOV – imendan 2022. –

JAKOV- imendan 2022. –

Jakov je katoličko ime koje slavi svoj imendan u srpnju, 25.07. kada se slavi spomendan svetog Jakova Starijeg, jednog od dvanaestorice, apostola, ali se može obilježavati i na druge dane kada Jakov ima svoj spomendan:

27.04.
03.05.
25.07.
28.11.

U Hrvatskoj je rašireno i štovanje sv. Filipa i Jakova, 03. svibnja, pa zapravo se na taj dan također ravnopravno Jakov može slaviti svoj imendan.

Dakle, 03.05. i 25.07. Jakov slavi svoje imendane kao i sve izvedenice iz njegovog imena poput Jakub i Jakob.

Iznad ste saznali na koji datum Jakov slavi imendan u 2022. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Jakov i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Jakov ♥

Kako čestitati imendan Jakovu

Imendan Jakovu možete čestitati jednostavnom porukom

Dragi Jakove sretan ti imendan!

Sretan imendan Jakov!

Ako želite proširiti poruku možete staviti imendan u kontekst svetog Jakova i značenja imena Jakov.

Dragi Jakove sretan ti imendan, te da uvijek budeš hrabar i odvažan, ali i skroman kao što tvoje ime o tebi govori!

Imendan sveti Jakov 25.srpnja

Sveti Jakov Stariji pripada najužem krugu Isusovih sljedbenika. Hodio je uz Isusa za vrijeme njegovog djelovanja, te bio prisutan u nekim najvažnijim događajima vezanim uz Isusa koji se spominju u Novom zavjetu. Obično se prikazuje kao putnik, sa štapom ili mačem u ruci.

Zaštitnik je putnika, hodočasnika, vojnika, te mnogih gradova, naselja i župa. U Hrvatskoj mu je posebno posvećena Šibenska biskupija.

Sveti Filip i Jakov – imendan – 3. svibanj

U svibnju, 03.05. obilježava se blagdan svetog Filipa i Jakova Mlađeg, Isusovih apostola. Sveti Jakov Mlađi bio je također Isusov učenik, među dvanaestoricom apostola. Bio je vrlo cijenjen među apostolima te se smatra kako je bio i prvi biskup. U Bibliji se spominje i njegova majka Marija Kleofina koja je bila vrlo bliska Djevici Mariji i bila među ženama koje su uz nju stajale pod Isusovim križem i među prvim ženama koje su čule vijesti o uskrslom Kristu. Zaštitnik je umirućih, liječnika i ljekarnika, a zaštitnik je mnogih crkava i župa diljem svijeta. Kod nas i općina nosi naziv po ovom svecu koji se štuje zajedno uz sv. Filipa, pa tkao imamo općinu koja nosi naziv Sveti Filip i Jakov.

Sveti Joakim i Ana 26. srpnja

Iako se ne smatra kako je ime Jakov, nastalo vezano uz ime Joakim, u narodu se često ta dva imena poistovjećuju, te nije neobično vidjeti da neki Jakov slavi i svoj imendan na dan sv. Joakima i Ane 26. srpnja, a posebno jer se spomendan sv. Jakova slavi i obilježava samo jedan dan ranije. Zbog toga se obilježavanje imena Jakov može produžiti i na ovaj dan ili prebaciti pa proslaviti imendan 26. srpnja.

Koji ćete dan slaviti svoj imendan ako se zovete Jakov, najviše će ovisiti u kojoj župi ili mjestu živite. Naravno ako je vaša župa, mjesto ili susjedna župa posvećena jednom od apostola da ćete slaviti svoj imendan na dan tog sv. Jakova. Obično se slavi imendan na onaj dan, s kojim svecem je više povezana naša župa ili mjesto.

Sveti Jakov Markijski

28.11. slavi se spomendan s. Jakova Makarijskog koji je bio talijanski propovjednik i franjevac.

Molitva sv. Jakovu

Sveti Jakove,
prvi mučeniče među apostolima, izmoli svima nama odvažnost, hrabrost i snagu, da poput tebe idemo sve dalje i dalje naviještati evanđelje i svjedočiti da je Isus živ i nakon umiranja na kalvarijskom križu.
Amen

Ostavite komentar

*