16. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

MARIN (Marina) – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Marin slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Marin

Marin – imendan 2024. –

Marin je katoličko ime koje ima svoj imendan u  ožujku.

03.03.  i 03.09. obilježava se imendan imena Marin i njegovih izvedenica.

Marin slavi imendan u  ožujku  03.03.  i u rujnu 03.09. 2024.

Iznad ste saznali na koji datum Marin slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Marin i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Marin ♥

Iako ime Marin vuče korijen iz riječi “marine” što znači morski, mnogi misle kako je ovo ime na neki način izvedenica iz imena Marija pa imaju želju proslaviti svoj imendan na spomendan Blažene Djevice Marije. Ipak, Marin ima svog sveca zaštitnika pa je šteta propustiti i obilježiti taj dan na neki način odati štovanje tom svecu čije ime nosimo. Marin ima dva spomendana koji se u katoličkoj crkvi obilježavaju prema dva sveca.

Sveti Marin Dalmatinski

Vjeruje se kako je sveti Marin bio porijeklom s otoka Raba, te je živio u vrijeme rimskog cara Dioklecijana. Zaštitnik je Republike San Marino za koju se vjeruje da je i osnovao. Spomendan mu je 3 rujna, što je i državni praznik u San Marinu.

Sv. Marin iz Cezareje, vojnik

Sveti Marin je svetac čiji se spomendan slavi u ožujku zajedno sa sv. Asterijem. Sv. Marin, vojnik i sv. Asterio, senator bili su mučenici za vrijeme cara Galijena. Svetog Marina je prijavio kao kršćanina jedan kolega vojnik inače neprijateljski raspoložen prema kršćanstvu. Sv. Marin je hrabro i jasnim glasom ispovjedio svoju vjeru pred sucem, primivši tako krunu mučeništva. Sv. Asterije prekrivši na zemlju svoj ogrtač da pokupi tijelo mučenika odmah je zadobio istu sudbinu mučeništva koju su bili iskazali mučeniku Marinu.

Čestitke za imendan Marinu

Želite li čestitati imendan Marinu možete poslati jednostavnu poruku i napisati:

Marine, sretan ti imendan!

ili

Sretan ti imendan Marine!

Čestitku možete proširiti i sa značenjem imena marini li osobinama sveca.

Na primjer:

Sretan ti imendan Marine i ostani uvijek tako hrabar i ustrajan usvojim namjerama, kakav je bio i svetac zaštitnik čije ime nosiš!

Proslava imendana

Katolička crkva slavi svece, a na njihov spomendan slave svoj imendan ljudi koji nose njihovo ime. Svaki dan u liturgijskoj godini posvećen je nekom svecu. Prvi sveci u ranom kršćanstvu bili su mučenici koji su na taj način pokazivali odanost vjetri i Kristu, tako i dva sveca Marina, koji spomendane slave u ožujku i rujnu. Obično su spomendani dani njihove smrti ili dan na koji su proglašeni svetima.

Tak oda je imendan dan na koji crkva slavi spomendan sveca čije ime nosite. Kod nas je obilježavanje imendana vrlo popularna tradicija, koja je sve do modernih vremena ostala popularnija od proslave rođendana. Danas se imendani najčešće proslavljaju jednostavnim „čašćenjem”. Osoba koja na taj dan ima imendan ponese u školu ili na radno mjesto neke sitnice kojima će počastiti kolege, a najčešće su to kolači. Također, ponekad se uži krug prijatelja i obitelji okupljaju na ručku ili večeri, te proslavljaju imendan kroz posjet.

Jedna od najljepših stvari i koja imendan razlikuje od rođendana je to što ne morate znati osim imena puno o nekoj osobi, da biste joj mogli poslati poruku ili je označiti na društvenim mrežama i čestitati. Dovoljno je da nekome znate ime i možete pokazati da mislite na nju, da vam je draga i da ste je se sjetili povodom njenog dana.

Vezano: