29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

MIA – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Mia slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

MIA – imendan 2024. –

Mia je prava sretnica jer godišnje slavi nekoliko imendana.

Iako u svome osnovnom značenju ima drugačije značenje od imena Marija, zbog značenja u romanskim jezicima gdje znači moja, jedna jedina i sl. ipak je ime Mia izvorno izvedenica iz imena Marija. Mia ima i slavi imendan svaki put kad Marije slave.

Dva najznačajnija datuma i dana kada Mia slavi imendan su:

15.08.2024. i 08.09.2024. na dan Uznesenja i Rođenja Blažene Djevice Marije.

Datumi na koje MIA još ima imendan u 2024. su:

01.01.2024.
08.01.2024.
11.02.2024.
09.04.2024.
23.06.2024.
06.07.2024.
09.07.2024.
15.08.2024.
08.09.2024.
12.09.2024.
16.10.2024.
18.12.2024.

Iznad ste saznali na koji datum Mia slavi imendan u 2024. godini. –

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Mia i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN MIA ♥

Kako čestitati imendan Miji?

Možete čestitati imendan s jednostavnim :

Sretan imendan Mia!

ili

Mia, sretan ti imendan!

Poruku možete proširiti i nekim elementima vezanim uz ime poput

Draga Mia, sretan ti imendan i da uvijek ostaneš tako skromna, a posebna i snažna kao što o tebi govori tvoje ime!

Značaj proslave imendana

U našoj kulturi tradicionalno se proslavlja imendan već stoljećima, a sve do početka dvadesetog stoljeća imendan se proslavljao i značajnije nego rođendan. Imendan se proslavlja na dan kada vaš zaštitnik, svetac sa vašim imenom ima spomendan. Budući da postoje i različiti svetci istog imena, za neka imena postoji više dana u godini kada možete proslavljati imendan, ali se tradicionalno slavi onaj dan koji je svetac najbliži vašoj crkvi, župi ili mjestu ili je zaštitnik nekih susjednih župa.

Za imendan ćete vjerojatno dobiti mnogo čestitki, ali bilo bi lijepo odlučiti se i obilježiti taj dan nekim vidom proslave. U našoj kulturi imendani se proslavljaju na vrlo sličan način kao rođendani, tako da se okupi društvo i počaste najbliži krug ljudi. S druge strane još bolji način za proslavu imendana je da na neki način odate počast svecu čije ime nosite i čiji je spomendan na vaš imendan. Mia svoj imendan može proslaviti tako da se moli Blaženoj Djevici Mariji, a najpopularnija molitva je krunica. Također možete otići na misu ili na hodočašće u neko poznato Marijino svetište. Također, možete čitati i tekstove iz Biblije vezane uz Mariju ili pjevati popularne crkvene Marijanske pjesme. Neke od poznatih Marijanskijh pjesama su:
Čuj nas, Majko
O divna Djevice
Ljiljane bijeli
Djevice nevina
Lijepa si, lijepa
Zdravo budi, Marijo
O mila Majko nebeska
Majko Božja Bistrička
Majci mira (iz Međugorja)
K suncu prosi
Zdravo, Zvijezdo mora
Marijo, svibnja Kraljice
Zdravo budi, Marijo (adventska)
Veseli se, Majko Božja (božićna)
Kraljice neba (uskrsna)
Kraljice svete krunice
Majko draga, Djevo sveta
Zdravo Djevo.

Drugi način na koji možete proslaviti svoj imendan ako se zovete Mia je da pripremite posebno jelo za svoje ukućane.

A jedan od najpopularnijih načina na koje se u našim krajevima proslavlja imendan je čašćenje. Možete u školu, na svoje radno mjesto kolegama donijeti kolače, sokove ili neke sitnice s kojima ćete ih počastiti.

Obilježavanje imendana jedna je lijepa Hrvatska tradicija koju je šteta propustiti njegovati, jer donosi priliku da se zbližimo i povežemo s dragim ljudima, a s duge strane ukoliko želimo nekome čestitati imendan gotovo da ne moramo o toj osobi ništa znati osim njenog imena i možemo poslati čestitku za imendan i poželjeti sretan imendan.

Vezano: