20. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

SANJKE – Kako odabrati najsigurnije sanjke za djecu

 Kako odabrati sigurne sanjke za djecu

SANJKE – Kako odabrati najsigurnije sanjke za djecu

Sanjkanje je odlična zimska aktivnost za djecu. I dok vam za skijanje trebaju profesionalne staze, sanjkati mogu gdje god ima imalo snijega. Sanjkanje je djeci zabavna aktivnost, ali budući da uključuje vrlo malu djecu, veliku brzinu i nepredvidivo tlo, mnogi roditelji su s pravom zabrinuti kod sanjkanja.

Kako odabrati sigurne sanjke za djecu

Kakve su sanjke najsigurnije?

Temeljeno na istraživanju (koje je napravljeno 2011. u Americi),

najsigurnije sanjke:
– su 20tak cm odignute od površine,
– noge se mogu lako izvaditi da u slučaju gubitka kontrole dijete može brzo i pravilno pasti
– omogućavaju lako upravljanje.

Khw SNOW SHUTTLE DELUXE (INTERSPORT)

Kako izbjeći ozljede na sanjkanju

-1- Djeca uvijek trebaju biti pod nadzorom dok sanjkaju te ih preventivno upozorite ukoliko primijetite ponašanje koje se približava opasnom.

Odrasla osoba uvijek bi trebala nadgledati sanjkanje djece, te bi ta odrasla osoba trebala objasniti djeci koje su staze sigurnije, a to znači izbjegavati staze na kojima su stabla, rupe, kamenje koje viri iz snijega. Staza kojom će djeca ne bi smjela završavati na putu, cesti, parkingu ili bilo gdje, gdje gubitak kontrole može biti tragičan. Sanjkanje uz ulicu uvijek treba izbjegavati, čak i ako je to jedino zasnježeno mjesto, jer je previše opasno.

-2- Koristite sanjke, a ne plastične tanjure, jer oni ne omogućavaju dobru kontrolu.

Plastični tanjuri, napuhanci ili najlonske podloge simpatična su i jeftina improvizacija, ali ih koristite samo ako nemate alternative i na blagim padinama, gdje se zapravo djeca više zabavljaju nego što se sanjkaju. Takve improvizacije su namijenjene odraslima koji žele više adrenalina pri sanjkanju, a ne djeci.

-3- Jedno dijete na jedne sanjke.

Ako imate dvoje ili troje djece na sanjkama koje nisu namijenjene za više djece, to može utjecati na sposobnost upravljanja. Djeca nisu profesionalci koji su naučili uskladiti tijela u krivinama, te sanjkanje po dvoje ili troje djece na istim sanjkama značajno povećava rizike. Neke sanjke su dizajnirane za dvoje djece i to je ok, ali ni na takve sanjke ne bi trebalo naguravati djecu samo da bi im bilo zanimljivije.

-4- Naučite djecu da uvijek stavljaju noge naprijed, a leđa i glavu nagnu unatrag.

Idealna pozicija za sanjkanje je takva da su djeca okrenuta prema naprijed, sa stopalima ispred tijela, a ako se radi o klasičnim sanjkama bez upravljača s jednom rukom bi trebalo upravljati i ona bi trebala biti na „rogovima” ili konopu, a druga ruka iza leđa, posebno na zavojima, kako bi se omogućio nagnuti unatrag položaj tijela i bolja kontrola nad sanjkama.


-5- Djeca bi trebala nositi kacigu.

Kacige na sanjkanju nisu u našoj tradiciji, ali nisu bile ni na biciklu pa smo s vremenom prihvatili taj običaj. Kacige na sanjkanju trebalo bi forsirati jer tako smanjujete značajno rizike ozljede glave.

-6- Naučite ih pravilno padati

Djecu treba podučiti i padovima odnosno “iskakanju” sa sanjki u slučaju opasnosti. Objasnite im kako bi trebali pasti odnosno “iskočiti” pravilno sa sanjki svaki put kada osjete da su izgubila kontrolu, vidljivost ili da idu prema nekom objektu.

Rizici sanjkanja

Svake sanjke na tržištu imaju svoje prednosti mane, tako da ukoliko vama i vašem djetetu odgovaraju nema razloga da ih ne koristite.

S iskustvom od desetak prvih godina života na sanjkama i mnogo različitih terena, te kasnije mnogo promatranja dok djeca sanjkaju, mogu reći da sam vidjela i vozila gotovo sve tipove sanjki još kao dijete, ali i da je sanjkanje, posebno ukoliko se djeca ne pridržavaju sigurnosnih pravila aktivnost koja nosi određene rizike. Nije bilo sezone kada se neko dijete ne bi zabilo u stablo usred gubitka kontrole nad sanjkama, udarilo u kamen i razbilo glavu, slomilo ruku, a čvoruge i modrice bile su svakodnevna pojava. Tako da, reći kako je svejedno koje sanjke dijete ima, može samo osoba koja je sanjkala vrlo rijetko, idealizira djetinjstvo pa tako i sanjkanje ili osoba koja je sanjkala isključivo na blagim padinama i vrhunski uređenim stazama. Za sve drugo, ukoliko ne želite kući s bilo blagim ili jačim ozljedama trebate informirati dijete o potencijalnim rizicima i važnosti poštivanja pravila na stazi i prilikom sanjkanja. Na sreću u najgorem slučaju svjedočila sam samo lomovima bez ozbiljnih posljedica, međutim statistike upozoravaju kako su najčešće ozljede kod sanjkanja ozljede glave, pa toga budite svjesni prije dolaska na sanjkanje.