28. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

LUCIJA – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum LUCIJA slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

LUCIJA – imendan 2024. –

Lucija je izvorno ime koje ima svoj imendan, a skraćeni oblici i izvedenice Lucia, Luce i Luca također slave svoj imendan na ovaj dan.

Lucija slavi imendan u prosincu, 13.12.2024.

Lucija također ima imendan i u siječnju. Lucijama je imendan i 07.01.2024. pa mogu i na taj dan obilježiti dan svojeg imena ako su propustile obilježiti na svetu Luciju 13. prosinca.

Iznad ste saznali na koji datum LUCIJA slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete LUCIJA i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN LUCIJA ♥

Proslava imendana

Najbolji način da proslavite imendan je da obilježite na prikladan način sveca zaštitnika koji nosi vaše ime. U ovom slučaju to je sveta Lucija. Ne zaboravite darivati djecu jednostavnim poklonom, jabukama ili drugim svježim voćem, te se raspitajte o drugim običajima u vašem kraju vezanim uz svetu Luciju. Također, običaj je na svetu Luciju zasaditi pšenicu koja će krasiti dom u božićno vrijeme.

Odabir imena jedna je od najvažnijih stvari o kojima roditelji razmišljaju prije rođenja djeteta, pa vrijedi obilježiti spomendan sveca po kojem smo dobili ime i koji je na najbolji mogući način obilježio naš život već od samih početaka. U našoj tradiciji je prosavljanje imendana, te se imendani u našim krajevima proslavljaju još od srednjeg vijeka. Zanimljivo je da su imendani bili važniji i od rođendana sve do početka dvadesetog stoljeća. Tada lagano rođendani preuzimaju primat ispred imendana, ali s ulaskom u 21. stoljeće, kada se sve više želi oživjeti neke tradicije oživljava i tradicija proslave imendana.

Ako poznajete neku Luciju, Lucu, Lucijana ili Luciana, ovo je idealan dan da im pošaljete poruku i čestitate imendan, čak i kao niste bliski s njima, ovo je prilika da se povežete. Zabavno kod imendana je to što o nekoj osobi ne morate znati mnogo toga, poput datuma rođenja, dovoljno je da znate kako se zove i možete ostvariti kontakt čestitajući imendan.

Čestitke za imendan Lucija

Čestitku Lucijama možete poslati sasvim jednostavno:

Sretan ti imendan Lucija!
Ili
Lucija, sretan ti imendan!

Kako porukom čestitati imendan Luciji

Porukom možete čestitati imendan, tako da osnovnu čestitku proširite s karakteristikama imena Lucija:

Lucija, sretan ti imendan i da uvijek blistaš i sjajiš srećom baš kao ime koje nosiš govori o tebi.

Sveta Lucija

Sveta Lucija bila je mučenica koja je za kršćanstvo podnijela veliku žrtvu. Smatra se zaštitnicom svjetla, jer je prema predaji rekla kako će razdijeliti sav svoj imetak siromasima, a da im ga neće ostaviti oporučno, jer da ako bi im ga ostavila oporučno da bi to značilo da im ga ostavlja samo zato jer ga ne može ponijeti sa sobom, a da kada nam treba na našem putu svjetla, da svjetiljku nosimo ispred sebe, a ne za leđima. Svetoj Luciji se ljudi mole za zdravlje očiju, za svjetlost, za povratak pravim vrijednostima i vjeri kada zalutaju putovima grijeha, tame i zabluda.

U našoj je tradiciji da se za imendan okupi rodbina ili najbliži prijatelji kako bi ih se počastilo za imendan. U proslavu svoga imendana možete uključiti koliko želite elemenata, te odabrati jela ili piće koje želite. Ako idete nekome tko vas je pozvao na proslavu imendana obično se nosi neki simboličan poklon, koji je značajno manji od bilo kakvog rođendanskog, a najčešće je to neka bombonjera ili piće.

Vezano: