29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Djeca iz siromašnih obitelji hrane se jednako kvalitetno kao i iz bogatijih

Novo znanstveno istraživanje suprotstavilo se uobičajenoj teoriji prema kojoj djeca siromašnijih obitelji zbog nedostatka kvalitetne hrane imaju veću sklonost debljanju od djece...

Djeca iz siromašnih obitelji hrane se jednako kvalitetno kao i iz bogatijih

Novo znanstveno istraživanje suprotstavilo se uobičajenoj teoriji prema kojoj djeca siromašnijih obitelji zbog nedostatka kvalitetne hrane imaju veću sklonost debljanju od djece iz obitelji s većim primanjima.

Ranija istraživanja sugerirala su kako djeca siromašnijih obitelji ne jedu dovoljno nutricionistički kvalitetnu hranu, te taj nedostatak nadomještaju hranom lošije kvalitete, koja je ujedno i kaloričnija. Međutim, novo istraživanje provedeno u Iowi u kojem je sudjelovalo 1,031 dijete iz obitelji s nižim ukupnim primanjima od prosjeka otkrilo je da iako je više od 50 posto te djece bilo pretilo, samo kod 8 posto zamijećen nedovoljan unos kvalitetne hrane.

Znanstvenici su istaknuli kako ne postoji značajna povezanost između niskih primanja i nezdrave prehrane, ali nisu uspjeli ni otkriti razlog zbog kojeg je polovica djece pretila. Kažu kako je za to potrebno provesti dodatna istraživanja.