20. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

BARBARA – imendan 2024-

Saznajte na koji datum Barbara slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

BARBARA- imendan 2024. –

Barbara je katoličko ime koje ima svoj imendan 4. prosinca, kada se slavi spomendan svete Barbare.

Barabra slavi imendan 04.12. 2024.

Iznad ste saznali na koji datum Barbara slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta. Imena svetaca naznačena su u katoličkom kalendaru . Ima li više svetaca i blaženika s istim imenom u kalendaru proslavit ćete imendan koji je najbliži vašem rođendanu ili koji je najznačajniji  u vašoj župi i susjednim župama ili okruženju.

Ako se zovete Barbara i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Barbara ♥

Kako čestitati imendan Barbari

Imendan Barbari možete čestitati jednostavnom porukom koja glasi:
Sretan imendan Barbara!
Ili
Draga Barbara sretan imendan!

Poruke za imendan Barbara

Ako želite osim čestitke uputiti nešto posebniju poruku, odnosno porukom čestitati imendan Barbari možete dodati nekoliko riječi kojima ćete pokazati što cijenite na osobi kojoj čestitate. Tako Barbari možete čestitati imendan tako da dodate nekoliko riječi o značenju njenog imena ili obilježjima svete Barbare. Tako možete čestitati:

Draga Barbara, sretan ti imendan i da uvijek ostaneš tako posebna, hrabra i razigrana što o tebi govori tvoje ime koje nosiš!

Tko je bila sveta Brabara?

Sveta Barbara je kršćanska svetica koja je živjela u 3. stoljeću. Vjernici joj se mole u situacijama kada se pronađu u nevolji i situacijama opasnima po život. Njen spomendan se obilježava 04. prosinca, što je dan njene smrti.

Sveta Barbara iako je imala tragičan život i tragičnu smrt, vezana je uz neke lijepe adventske običaje. Kroz nešto starija vremena već na sv. Barbaru sijala bi se božićna pšenica, a običaj je bio da se zasadi između sv. Barbare, s krajnjim rokom na svetu Luciju 13.12. U današnje vrijeme taj običaj se potpuno prebacio na spomendan svete Lucije te se pšenica sadi tada. Ipak, sveta Brabara je jedna od prvih Božićnih glasnika, koji najavljuju Božić.

U zapadnim krajevima bio je običaj da se grančica voćke (obično trešnje) stavi u vodu na svetu Barbaru i na toplo mjesto kako pi procvjetala do Božića i dodatno krasila kuću. U Bosni i Hercegovini, brala bi se grančice šljive.

Također, prije nego se popularizirao sveti Nikola kao glavni darivatelj djece, djeci bi darove donosile sveta Barbara ili sveta Lucija, nekoliko dana kasnije.

Na svetu Barbaru je u nekim Dalmatinskim krajevima, posebno na Korčuli običaj da se jede „sočivo”. Pripremalo bi se tako da bi se u posebne zdjele s vodom stavilo sve vrste grahorica koje imaju u kući (bob, slanutak, leća, grašak, grah i sl.), da se namoče preko noći. Ujutro bi se od te grahorice skuhale, pripremile kao neka vrsta salate koja se začini raznim začinima i maslinovim uljem, te se jelo posluživalo kao prilog uz ribu.

Kako proslaviti imendan Barbare?

Proslaviti imendan ako se zovete Barbara možete kroz neki tradicijski običaj naveden iznad ili možete jednostavno okupiti društvo i počastiti ga.

Ako ste dobili ime po nekom svecu tada bi bio običaj obilježiti taj dan i na neki način dati priznanje tom svecu što je obilježio vaš identitet, što vam je darovao nešto najvažnije što imate. Možda vam se ne čini tako, ali odavno je poznato kako ime oblikuje vaš identitet i osobnost, zbog toga na spomendan sveca čije ime nosite, zaustavite se, zahvalite mu i pomolite se za njegov zagovor.

U prijašnja vremena rođenani se i nisu toliko cijenili, odnosno baš datumi rođenja, te je bilo važnije proslaviti imendan. A najbolja stvar od svega je da nekome možete čestitati imendan iako ne znate puno o toj osobi, primjerice datum rođenja.

Vezano: