27. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Trebaju li djeca slaviti Valentinovo?

Trebaju li djeca saviti Valentinovo?

Trebaju li djeca slaviti Valentinovo?

Kada ste postali roditelji vjerojatno se pitate trebate li uključiti djecu u proslavu Valentinova ili pak zadržati Valentinovo praznikom isključivo za roditelje, vas kao par.

U potrazi za odgovorom na pitanje trebaju li djeca slaviti Valentinovo, naišli smo na nekoliko debata, gdje se argumentirano objašnjava i stajalište da je to dan zaljubljenih ekskluzivno rezerviran za odrasle i parove, dok s druge strane postoje i oni koji, također s puno argumenata objašnjavaju kako je to dan ljubavi i da treba slaviti svaki oblik ljubavi. Točnog odgovora nema, a svatko treba odlučiti sam za sebe.

Običaj da se Valentinovo obilježava kao dan zaljubljenih došao je u Europu nakon Drugoga svjetskog rata s američkom vojskom, koja je na ovaj dan organizirala balove.

Papa Benedikt XVI. proglasio spomendan svetoga Valentina danom braka, a svetog Valentina svetca zaštitnikom bračne ljubavi. Budući da je ovaj dan dosta komercijaliziran, radi cijele prodaje i zarade koja se veže uz njega rijetko se veže baš uz bračnu ljubav, češće se govori o danu zaljubljenih ili danu ljubavi.

Prilikom odluke uključiti djecu ili ne u proslavu Valentinova dobro je razlučiti što slavite. Slavite li Dan zaljubljenih kao praznik, Valentinovo kao Dan svetog Valentina ili 14. veljače obilježavate općenito kao dan ljubavi.

Sveti Valentin nije zaštitnik zaljubljenih kako se obično misli. Dan 14. veljače od strane crkve proglašen je danom braka, a sveti Valentin zaštitnikom bračne ljubavi. Ako 14. veljače slavite Valentinovo u smislu dana svetog Valentina, tada ga treba proslaviti s partnerom u smislu bračne ljubavi.

Ukoliko slavite Dan zaljubljenih i djeci ovaj dan prezentirate na taj način, tada biste im trebali objasniti razliku između zaljubljenosti i ljubavi poput roditeljske ljubavi, prijateljske ljubavi.

Ako vaše poimanje Valentinova nije vezano uz crkveni blagdan proslave dana svetog Valentina ili Dana zaljubljenih, nego želite slaviti ljubav općenito treba razgovarati s djecom o vrstama ljubavi i što se sve zove ovim pojmom. Ipak, zajedništvo i toplo gnijezdo dragi su svakome, bez obzira na životnu dob. Stoga se može smatrati kako je Valentinovo svima blagdan i za sve dan radosnijih osobnih susreta, iskrena čestitanja i svečanijega svjedočenja uzajamne privrženosti.

Bez obzira kojoj strani se priklanjate, jer točnog odgovora nema, trebali biste uzeti u obzir sljedeće stvari:

– Izbjegavajte konzumerizam. Bez obzira uključili cijelu obitelj u proslavu ili samo partnera nemojte da se sve vrti oko poklona, nego se koncentrirajte na ljubav.

– Ako ćete i djecu uključiti u proslavu Valentinova, te Valentinovo proslaviti kao obitelj, ipak odvojite i solo vrijeme za vas kao par.

– Objasnite djeci razliku između ljubavi i zaljubljenosti.

– Djeci bi trebalo biti objašnjeno kako smisao ovog dana može biti u tome da budemo ljubazni jedni prema drugima, cijeneći svakog pojedinca zbog onoga što jest i cijeneći razlike. Ovaj dan može biti prilika za jačanje dječjeg samopouzdanja i osobnog rasta, budući da ovaj praznik može kod djece pobuditi sumnju u neke stečene vrijednosti i sliku o sebi i svome okruženju. Ovaj dan može biti emotivno varljiva situacija jer se obično uz Valentinovo spominje recipročna ljubav dvije osobe.

– Objasnite djeci kako nisu svi darovi upakirani u šareni papir, te kako najljepši pokloni mogu biti geste i ponašanje. Također kako se ljubav ne mora izražavati grandioznim gestama, nego kroz djela koja odražavaju ljubaznost.

– Odlučite se proslaviti Valentinovo onako kako smatrate da je najautentičnije za vašu obitelj i na vaš način, kroz posebno pripremljena jela, filmove, igre ili slatkiše. Za proslavu Valentinova nema točnog i pogrešnog načina, nego se sve svodi na osobni doživljaj i vlastite želje.

– Slijedite dječje želje. Ako ih zanima Valentinovo, nemojte odbijati njihove čestitke i crteže, a ako ih ne zanima Valentinovo, nemojte im na silu nametati.