26. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ivana – imendan 2024. –

Saznajte na koji datum Ivana slavi imendan u 2024. godini. - Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Ivana - imendan 2024. -

Ivana – imendan 2024. –

Ivana je najpopularnije katoličko ime kojeg nositelji obilježavaju imendan nekoliko puta kroz godinu, a dva najznačajnija su u prosincu i u lipnju.

24.06. i 27 .12. slavi se imendan imena Ivana i svih njegovih izvedenica.

Ime Ivana obilježava se:

31.01.
8.03.
7.04.
16, 18, 19 i 30.05.
12.06.
24.06.
26.06.
04.08.
12.08.
19.08.
29.08.
13.09.
9.10.
19.10.
22.10.
13.10.
14.11.
4.12.
14.12.
23.12.
27.12.

Ivana salvi imendan u lipnju 24.06.2024. i prosincu  27.12. 2024.

Obično se kaže kako Ivane imaju ljetni i zimski imendan. Ljetni je 24. lipnja kada se slavi dan sv. Ivana Krstitelja, a zimski 27. prosinca kada se slavi spomendan svetog Ivana Evanđeliste.

Imendan imena Ivana obilježit ćete na neki drugi datum, uz ova dva, ako je vaša župa ili crkva posvećena nekom drugom svecu ili blaženiku koji nosi ime Ivan.

Na primjer, kod nas se spomendan blaženog Ivana Merza obilježava 10. svibnja, pa će mnoge Ivane koje štuju ovog blaženika obilježavati svoj imendan i na ovaj dan.

Iznad ste saznali na koji datum Ivana slavi imendan u 2024. godini.

Znate li da slavljenje imendana nije posebno samo za Hrvatsku i okolne balkanske zemlje. Imendan je poseban dan koji se slavi širom svijeta.

Ako se zovete Ivana  i danas je neki od datuma iznad SRETAN VAM IMENDAN Ivana ♥

Kako čestitati imendan Ivani?

Imendan Ivanama možete čestitati s jednostavnom porukom:

Sretan imendan Ivana!

ili

Ivana sretan imendan!

Poruke za imendan Ivana

Ako želite posebnu poruku u posvetu možete dodati nekoliko riječi o vjeri i važnosti svakog čovjeka.

Neka ti današnji dan kao i svaki dan pred tobom bude pravi dar od Boga, kao što je ime koje nosiš! Sretan ti imendan Ivana!

Ivana imendan – ljetni –

Poznato je kako Ivana ima dva imendana ljetni i zimski, prema dva sveta Ivana, Ivanu Krstitelju, čiji se spomendan obilježava 24. lipnja i svetog Ivana Evanđeliste čiji se spomendan obilježava 27. prosinca. Ljetni spomendan je dan kad se slavi sveti Ivan Krstitelj. Ovo je za kršćane jako važan blagdan, a obilježava se paljenjem ivanjskih krijesova. Uz proslavu ljetnog spomendana svetog Ivana vežu se prekrasni tradicionalni hrvatski običaji, pa ukoliko se zovete Ivana, možete kroz neki od tih običaja napraviti vlastitu tradiciju proslave imendana s dragim ljudima. Od paljenja vatri Ivanjski, do nošenja najljepših haljina i najskuplje odjeće koju imaju na taj dan. Tako da sigurno možete pronaći među tradicionalnim običajima neki koji će vam se svidjeti i koji može postati vaša tradicija proslave vašeg posebnog dana.

Ivana imendan – zimski –

Zimski imendan koje Ivane proslavljaju je 27. prosinca, prema svetom Ivanu apostolu. Spomendan se proslavlja drugi dan nakon Božića, te je njegova proslava gotovo uvijek u Božićnom i slavljeničkom ozračju.

Ivana je jedno od učestalijih imena u Hrvatskoj pa vjerojatno poznajete mnoge Ivane. Najbolja stvar kod imendana je što ne morate znati nečiji rođendan da biste čestitali ni općenito puno u toj osobi, sve što trebate znati je ime. I dok, su rođendani svakako najpopularniji razlog za slavlje, imendani su sljedeći po važnosti. Tradicionalno u Hrvatskoj i okolnim krajevima, kroz devetnaesto i početak dvadesetog stoljeća imendani su bili važniji datumi i od rođendana. Tako da su se češće proslavljali imendani nego rođendani, kojima se i nije pridavala tolika važnost kao u današnje vrijeme.

Bez obzira na tradiciju, proslava imendana trebala bi biti važan aspekt za svakog pojedinog čovjeka. Jer na taj način na simboličan način odajemo počast svecu po kojem smo dobili svoje ime, te koji je na najvažniji i najljepši mogući način obilježio naš život – imenom. Ime je najdragocjenija vrijednost koju nosimo sa sobom, oblikuje naš karakter i definira na neki način našu sudbinu, a osobnost i identitet svakako.

Vezano: