20. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Bonton u restoranu

Muškarac u muškom društvu može se ponašati dosta slobodnije u restoranu, nego kada tamo odlazi u društvu žene...

Bonton u restoranu

Muškarac u muškom društvu može se ponašati dosta slobodnije u restoranu, nego kada tamo odlazi u društvu žene. U restoran uvijek prvi ulazi muškarac (kako bi izvidio situaciju), iz restorana prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te se može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestama i privlačeći pozornost. Ukoliko žena zahvali i jednom odbije pripomoć, muškarac dalje ne treba insistirati.

U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada nas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.  Muškarac bira stol, ali u dogovoru sa ženom.
Muškarac neće sjesti za stol, dok se žena udobno ne smjesti.  Konobara poziva isključivo muškarac.  Nakon konzultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu.  Ukoliko konobar nije, muškarac treba ženi usuti piće.

Žene u restoranu ne bi trebale popravljati šminku, kao ni frizuru. Ukoliko za tim postoji potreba žena se treba prošetati do toaleta i tama obaviti potrebno. Ukoliko vam se desi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zamijeni  ili donese novi stolnjak. Ne trebate se ispričavati ili osobno intervenirati, nego ćete ljubaznost konobara nagraditi kasnije napojnicom.

Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao platiti, a ako žene želi sudjelovati u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno ni da žena plati cijeli račun.

U većim društvima svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ukoliko ste vi pozvali nekoga, tada nikada ne biste trebali dopustiti da ta osoba plati svoj dio.

U slučaju da konobar donese pogrešno jelo, odbijte to jelo odlučno, ali ljubazno, bez povisivanja tona i scena.

Sve eventualno nastale probleme ne biste trebali rješavati s konobarom, nego se trebate obratiti šefu sale.

Svaki restoran ima svoja pravila odijevanja, pa ukoliko su vas odbili primiti zbog odjeće nemojte insistirati na večeri u tom restoranu, nego potražite drugi gdje su pravila odijevanja manje stroga.