19. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kako potaknuti bebu da propriča

Stručnjaci se slažu kako je razgovaranje s djetetom najučinkovitiji način da ono propriča, ali i način na koji mu možete...

Kako potaknuti bebu da propriča

 

Stručnjaci se slažu kako je razgovaranje s djetetom najučinkovitiji način da ono propriča, ali i način na koji mu možete dati dobar poticaj za kasnije u životu. Djeca s kojima se puno priča imaju viši IQ i imaju značajno bolje kognitovme rezultate od djece s kojima se manje priča.

-1- Započnite rano

Pričanje novorođenčetu može vam se činiti nesvrhovitim, ali što ranije krenete vi pričati djetetu i što više pričate to će i dijete ranije progovoriti.

-2- Čitajte slikovnice djetetu

Ne trebate se držati priče ako mislite da je prekomplicirana za malu bebu, ali za početak pokazujte prstom slikovnicu i objašnjavajte što sve vidite na njoj.

-3- Inicirajte dijalog

Pitajte nešto dijete, zatim ga pustite da guguće, a nakon toga opet odgovorite. Nemojte držati monolog s djetetom nego uvijek ostavite vremena i da dijete odgovori. Na početku će to biti na jeziku beba, a kasnije će započeti upotrebljavati prave riječi.

-4- Pjevajte pjesmice

Djeca uče govor i kroz pjesmice, zbog toga ih često pjevajte.

-5- Opisujte

Sve što vidite opisujte. Npr. Ovo je čaša. Beba će piti sok. Sada ćemo uzeti knjigu. Ovo je knjiga.

-6- Uzmite u obzir želje djeteta

Razgovarajte s djetetom o onome što ono voli i čemu posvećuje najviše pažnje.

-7- Koristite svaku priliku

Koristite svaku priliku da razgovarate s djetetom. Možete razgovarati dok obavljate rutinske poslove, dok ga hranite, presvlačite, dok se igrate. sve objašnjavajte i imenujte.