26. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Treba li djetetu dopustiti da samo bira što odjenuti

Možda ćete se naći u dilemi, želite da vaše dijete nosi komotnu i udobnu odjeću, ali vaša kćer je zainteresirana samo za najblještavije haljine. Trebate li joj popustiti?!

Treba li djetetu dopustiti da samo bira što odjenuti

Možda ćete se naći u dilemi, želite da vaše dijete nosi komotnu i udobnu odjeću, ali vaša kćer je zainteresirana samo za najblještavije haljine. Trebate li joj popustiti?!

Ako je vaše dijete iznenadno postalo vrlo izbirljivo vezano uz odjeću, čestitamo. To je signal da odrasta. Odjeća je jedan od načina na koji pokazuju svoju neovisnost i testiraju granice.

Većina djece s 3 do 4 godine žele biti diktatori, pokušavaju kontrolirati sve što mogu. Pa kad god je to moguće, dopustite im. Prepustite svome djetetu mnogo malih odluka koje su vama nevažne. Npr. pitajte ga želi li danas plavu ili zelenu majicu. Na taj način će manje prigovarati.

S druge strane dopustite djetetu i osobne preferencije. Npr. iako sam odrasla osoba mrzim vunene stvari i hulahopke, pa vjerojatno i djeca imaju neke slične preferencije. Baš zbog toga treba biti fleksibilan po pitanju odjeće. Sasvim je uredu da dijete ne želi nositi ono što ga pecka, stišće ili mu na neki drugi način smeta. Ako vaša curica želi nositi po cijeli dan haljine, dopustite joj. Ako se bojite da će joj biti hladno, uvijek joj ispod možete odjenuti tajice i majicu dugi rukav.

S tri godine većina djece bi trebala moći odjenuti većinu odjevnih predmeta, primjerice obući donje rublje, elastične hlače i majicu. Naravno zahtjevniji komadi s gumbima ili vezicama će doći kasnije. Djecu treba poticati da se sama odijevaju. Na taj način će se osjećati samopouzdanije. Što im više slobode dopustite po pitanju odijevanja, manje će prigovarati na vaše odabire.

Naravno djeca ne razumiju osjećaj žurbe, ponekad bi radije slagala Lego nego se odijevala, pa imajte to na umu i pretvorite odijevanje u igru. Recite: „Zatvorit ću oči da vidim koliko brzo možeš obući hlače“.

Ako dijete nešto ne želi odjenuti dopustite mu da eksperimentira. Bez obzira ako je vani i smrzavajuće dijete ne shvaća zbog čega mora obući jaknu već unutra gdje je poprilično toplo, pa mu dopustite da malo osjeti zimu.  Ponesite jaknu u ruci i neka je odjene kada izađe na hladnoću ako ne želi unutra. Sljedeći put ga možete podsjetiti kako je hladno bilo taj put i na taj način ga nagovoriti da jaknu odjene na vrijeme.