29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Vrijeme uloženo u djecu je dobro uloženo

Dok budete birali poklon za sljedeći Dan očeva prvo pogledajte koliko ste sami uspjeli u životu kako biste odlučili koliku vrijednost poklona zaslužuje vaš...

Vrijeme uloženo u djecu je dobro uloženo

Dok budete birali poklon za sljedeći Dan očeva prvo pogledajte koliko ste sami uspjeli u životu kako biste odlučili koliku vrijednost poklona zaslužuje vaš otac.

Znanstvena istraživanja su pokazala da što očevi više truda i vremena ulažu u odgoj djece, da su to djeca pametnija i uspješnija kada odrastu.

„Ne radi se samo o tome da otac treba biti tu negdje uz dijete, nego o kvaliteti zajednički provedenog vremena“, kaže Daniel Nettle, psiholog na Sveučilištu Newcastle, koji je napravio studiju temeljenju na anketi provedenoj na više od 10.000 djece.

Prema njegovoj analizi uz ostale čimbenike vrijeme ipak igra najvažniju ulogu. Djeca koja su više vremena provodila s očevima do 11. godine imaju veći IQ, od djece koja su se manje družila sa svojim očevima. „Tu se ne radi o zanemarivoj činjenici, nego o nekoliko bodova IQ“ izjavio je Daniel Nettle.

Također je otkrio kako visoko obrazovani i uspješni očevi više utječu na svoju djecu, te ukoliko su im dovoljno posvećeni i njihova djeca su uspješnija.