John Lloyd & John Mitchinson „Knjiga životinjskog neznanja“

knjiga-zivotinjskog-neznanja

Ovaj nastavak Knjige općeg neznanja svojevrsni je bestijarij za 21. stoljeće koji su napisali tvorci BBC-eve hit-emisije QI.

QI-družina nalazi se ovaj put na neuobičajenom safariju koji prati stotinu najzanimljivijih pripadnika životinjskog carstva, naoružani poučnim ilustracijama i prikazima koje je izradio umjetnik Ted Dewan, dobitnik brojnih priznanja.

Upoznajte morske medvjede koji mogu hibernirati stotinu godina, parazite koje prenosi vaša mačka, a koji muškarce pretvaraju u gunđala i žene u razvratnice; upoznajte i babure koje piju kroz stražnjicu. Divite se slonovima koji hodaju na vrhovima prstiju, svinjama koje svijetle u mraku i djetlićima kojima su na vrhu jezika uši.

Ako i dalje mislite da je pasanac glazbeni instrument, da su hijene psi, a da su ovce glupe i da njihov život nema smisla, Knjiga životinjskog neznanja stigla je u pravi čas.

Knjiga spaja poučno i smiješno, činjenično i fikcijsko (s prevagom na činjenicama – fikcija je dodana kao benigni začin!).

Albatrosi mogu bez prestanka letjeti deset godina
Rebraši imaju 24 oka, ali ne i stražnjicu
Cikade znaju brojiti
Slonovi ne mogu trčati
Guske oplakuju svoje mrtve
Koale ne piju
Pijavice imaju 34 mozga
Jastozi žive cijelo stoljeće
Miševi pjevaju za vrijeme seksa
Majmuni plaćaju kako bi gledali porniće
Crvi mogu postati ovisnici o nikotinu

John Mitchinson voditelj je istraživanja za QI. Karijeru je započeo kao marketinški stručnjak u jednoj izdavačkoj kući.

John Lloyd je „mozak“ QI-a, producent TV-emisija i koautor knjiga iz serije QI.

QI je skraćenica za Quite Interesting, što znači „Prilično zanimljivo“. Iako je QI najpoznatiji kao kviz na BBC.u, zapravo se iza svega krije šačica prilično pristojnih revolucionara koji se predano bore protiv dosade u današnjoj kulturi tako što pišu knjige, rade televizijske emisije i smišljaju igre koje slave znatiželju, traganje i humor.

«Dirljiva, zapanjujuća, odlična… u ovoj se knjizi stvari kreću za nijansu brže nego u našem mozgu. Tako dobro i kreativno istraživanje zaslužuje se naći u tisku.»
Daily Mail

«Knjiga općeg neznanja» … zasjela je na čelo popisa 100 najprodavanijih knjiga na Amazonu i ne da se pa se ne da odande.»
Independent

«Zbog ove bi se knjige čak i Edison osjećao nebitno i budalasto.»
The Economist
Izdavač: Naklada LJEVAK
Godina: 2009

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)