Maja Savic nominirana za nagradu Status – Mlade nade jazza

savich_razz2Jazz vokalistica i kompozitorica Maja Savić nominirana je za ovogodišnju nagradu Status koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija, i to u kategoriji – Mlade nade jazz glazbe. Tijekom posljednjih nekoliko godina ime Maje Savić sve se češće pojavljuje u kontekstu hrvatskih jazz vokalista i općenito jazz scene u nas.  Po povratku u Hrvatsku nakon višegodišnjeg boravka u Portugalu, ova se perspektivna interpretatorica  poprilično aktivirala, dokazujući javnosti korak po korak da točno zna što radi.

Profilirana isključivo za jazz glazbu i brazilsku bossa novu, u zadnje dvije godine postigla je mnoge zapažene nastupe. Prvi put se predstavila hrvatskoj javnosti na Novim nadama jazza «Marjan Marjanović» uz pratnju tria Saše Borovca 2007. godine, te sustavno nastupa sa svojim kvartetom na brojnim mjestima. Od zagrebačkih jazz klubova do značajnih jazz festivala kao što su Liburnia Jazz festival, Osječki jazz festival pa i Krk Live Music festival. 2008. godine se odvažuje i piše skladbu za HRT Big Band pod nazivom «Sonhos Musicais», u aranžmanu Igora Savina s kojim nastupa na Večeri domaćih autora i prvi put se predstavlja kao autorica. Iste godine se predstavlja i na prvom jazz festivalu u Banja Luci – Jazzlook 2008. gdje također oduševljava publiku svojom izvedbom.

Osim što redovito nastupa i piše, Maja kontinuirano radi na poboljšanju svoje izvedbe, a valja naglasiti da je imala priliku učiti od Deborah Brown, Judy Niemack, Charles Gayle, Deborah Carter, Miles Griffith, i dr. Kao što i sama kaže – «Pjevati jazz nije lako i zahtijeva puno truda i vježbe i za kao i sve u životu – treba vremena!».

Danas ima nove projekte, pa je nedavno predstavila Savich & Razz Working Unit u zagrebačkom Bulldogu i okupila brojne ljubitelje jazza. Isto je tako prije nekoliko dana gostovala u sklopu glazbene jazz slušaonice «Ženski vokal u jazzu» u organizaciji Hrvatskog Jazz Kluba i Međunarodnog centra za usluge u kulturi, gdje je naišla na sveopće odobravanje publike.

Ako u obzir uzmemo sve ovdje istaknuto, te tome pridodamo brzinu kojom se ova mlada vokalistica uspjela etablirati, nije ni čudo da je upravo ove godine nominirana za nagradu Status u kategoriji Mlade nade jazz glazbe. Valja svakako reći da u kategoriji jazz glazbe za nagradu Status nominirane i dobitnike tajnim glasovanjem bira posebna komisija u kojoj su najugledniji hrvatski jazz glazbenici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)