GRADOVI JADRANSKE HRVATSKE


Stil grada – tragovima identiteta hrvatskih gradova
Dr. sc. Zdenko Balog

Gradovi jadranske Hrvatske

GRADOVI JADRANSKE HRVATSKE

Stil grada – tragovima identiteta hrvatskih gradova

Prvi dio knjige naslovljen je Traganje za identitetom – Grad jadranske Hrvatske. U njem se pruža kratak no temeljit opis i interpretacija povijesnih okolnosti i silnica što su uvjetovale i oblikovale nastanak i razvoj hrvatskih jadranskih gradova. Poglavlje je podijeljeno na odlomke posvećene pojedinim razdobljima (Rimsko carstvo – antički grad, grad u međuprostoru Istoka i Zapada – nastanak Hrvatske države, Mletačka republika i hrvatski Jadran, transformacija jadranske regije u suvremenom dobu), ali i specifičnostima jadranskih gradova (Centralitet i ambijetalnost – o obilježjima slavonskih i jadranskih gradova, te odnosu mikro-gradova i velikih gradova).

Drugi dio knjige je svojevrsna enciklopedija hrvatskih gradova. Abecednim redom svaki grad, od Bakra do Zadra, ima svoju natuknicu. Natuknice su komponirane prema preglednoj i logičnoj shemi – prvi spomen, zemljopisni smještaj, podrijetlo imena, osnovni momenti povijesnog razvoja ili opadanja, najznačajniji spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti, etnografska baština, itd.

Gradovi – riznica identiteta

Proučavanje gradova, a posebice povijesnih gradova kao ključnih elemenata identiteta nacionalnog prostora, neobično je važno za očuvanje hrvatske nacionalne kulture. Gradovi i spomenici shvaćeni su kao riznica pohranjenih smislova, ali i kao riznica tragova identiteta. Vrijednost grada je u njegovom individualnom karakteru, a povijesni i kulturni identitet gradova iščitava se kroz vidljive simbole u prostoru.

Prikaz redovničke baštine

Evidentna je autorova upućenost u redovničku baštinu, sadržaj obiluje iskazima o crkvenim redovima, svetištima, samostanima, crkvama, kao i opisima crkvenih tornjeva, pročelja, oltara, fresaka te propovjedaonica, pa ova monografija može poslužiti i kao vodič u redovništvo jadranske Hrvatske.

Gradovi jadranske Hrvatske nisu samo privlačan kompendij dosadašnjih znanstvenih spoznaja, već su ujedno i jedan otvoreniji tekst, u kojem ćemo naći i drevne legende, i rijetko spominjane detalje suvremene mikro-povijesti svakodnevice, a usput ćemo se upoznati i s galerijom znamenitih ličnosti koje su rođene u pojedinom gradu. Balogove natuknice su iscrpne i leksikografske, no autor se ne libi iznenaditi nas kakvim komentarom pisanim u osuvremenjenom duhu starih baedekera i guida, ili kulturno-povijesnih putopisnih eseja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)