Na putu prema gore – Mirjana Preis

Mirjana Preis

Na putu prema gore – Mirjana Preis

Mirjana Preis, koreografkinja s dugogodišnjim stažem na hrvatskoj plesnoj sceni, autorica je niza hit predstava i dobitnica brojnih priznanja, među kojima i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini za predstavu „KAPUTT“. U novoj predstavi „NA PUTU PREMA GORE“ Mirjana Preis proširuje polje plesnog istraživanja uvodeći lutkarske i likovne elemente u svoj karakterističan duhoviti plesni jezik. Premijera predstave „NA PUTU PREMA GORE“ održat će se u subotu 7. prosinca u Galeriji Greta (Ilica 92). Zbog malog prostora galerije, bit će održane dvije izvedbe, jedna u 18:30 i druga u 20 sati.

NA PUTU PREMA GORE je predstava nastala u koprodukciji Mirjane Preis i Studija za suvremeni ples, izvodi je, i  lutke oživljava, Branko Banković. Predstava na duhovit način govori o aktualnim problemima današnjice, samoći, izolaciji i otuđenosti. U svijetu sveopće brzine i kakofonije odnosa hara epidemija osamljenosti. Djelo istražuje međuljudske odnose, granice koje određuju kada igra postaje stvarnost te kada zaigrana interakcija prerasta u suodnos.U sveproždirućoj amneziji današnjice svatko može biti zamijenjen za bilo koga. Zbrka je jasan znak našega doba.                                                    .

Naglasak istraživanja autorice je na likovnosti i tjelesnosti. Istražujući kako lutka reagira  na tijelo plesača i kako tijelo plesača reagira na lutku definira se specifičan izvedbeni govor predstave. Spajajući upravo ta dva elementa, lutku i tijelo Mirjana Preis proizvodi simboličke likovne odnose i stvara provokaciju.

Koreografkinja Mirjana Preis stalna je članica Studija za suvremeni ples i plesni pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ostvarila je niz zapaženih koreografija kao što su „IGRA“ S. Becketta, „VOLPONE“ B. Jonsona na Splitskom ljetu, „PRELUDIJ ZA POSLIJEPODNE JEDNOG FAUNA“ I. Tomita i C. Debussya, te autorske projekte „MOJA DOMOVINA“, „RUBATO“, „PROLAZNA SOBA“, „EXIBITION“, „BIG IZ BJU:TEFUL“, „KAPUTT“, „ŽENA KOJA PUNO PRIČA“.  Predstava „KAPUTT“ nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Osim priznanja u zemlji, mnoge od navedenih predstava ostvarile su vrlo uspješna gostovanja u inozemstvu. Tako je predstava „KAPUTT“ gostovala na Međunarodnom plesnom festivalu u Limi u  Peruu 2004. godine, a iste godine izvedena je i na Međunarodnoj koreografskoj platformi ALMADA u  Portugalu. Predstava „BIG IZ BJU:TEFUL“ gostovala je na Međunarodnoj koreografskoj platformi ALMADA u Portugalu 2000. godine, predstava „ŽENA KOJA PUNO PRIČA“ na Međunarodnom kazališnom festivalu u Yerevanu u Armeniji 2006. Hit predstava „MARATON“ gostovala je 2007. godine na Grazer Tanz Theater Festu u Austriji, na Dance Festu u Skopju, na International Festival of Alternative Theatre u Slovačkoj, na Break Festivalu 2,4 u Ljubljani, na CIFET Festivalu u Kairu, na festivalu L’ultima luna d’ estate u Milanu. Predstava „MARATON“ ove je godine gostovala na međunarodnom festivalu Sarajevska zima u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)